Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak się nazywa...
Date: Fri, 15 Jun 2012 15:43:22 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 44
Message-ID: <pusp1vl4vjyq$.ln37b1qnx0uq.dlg@40tude.net>
References: <11fyt3zzw9pdb.l0coaqmuecqe$.dlg@40tude.net>
<jrdggs$jjt$1@inews.gazeta.pl> <jrdifm$bpb$1@news.icm.edu.pl>
<k12usyjzpqcl$.lypon8yuxg4l$.dlg@40tude.net>
<1x6crhc8g0pj.m5ziw9rl3n2k$.dlg@40tude.net>
<179d59772zgdm.9g8kz9i4xf3v$.dlg@40tude.net>
<jrf4r9$hhd$2@news.icm.edu.pl> <p...@4...net>
<jrf5ik$hhd$4@news.icm.edu.pl>
<4fdb1e12$0$26693$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<4fdb20ac$0$1208$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: cjs210.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339767805 19243 83.31.68.210 (15 Jun 2012 13:43:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 Jun 2012 13:43:25 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346734
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 15 Jun 2012 13:46:52 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Fri, 15 Jun 2012 13:35:46 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> medea wrote:
>>>
>>>> W dniu 2012-06-15 13:12, Ikselka pisze:
>>>>> Głównie pektyny. I kwas cytrynowy. Używam żelfiksu Oetkera (nie innych
>>>>> tego typu produktów innych firm, bo są strasznie kwaśne, a żelfix nie)
>>>>> od lat. Do niskosłodzonych dżemów. No i teraz właśnie zrobię tę
>>>>> frużelinę.
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Może i ja sobie zrobię. Z truskawek. Są takie piękne teraz, że mam je
>>>> ochotę zatrzymać jak najdłużej.
>>>
>>> Dżem na żelfixie też warto. I nie ma co szukać porównania do sklepowego.
>>
>> Owszem. Domowy dżem był i jest zawsze lepszy, nawet bez żelfiksów. Kiedyś
>> robiło się dżemy tak, że się długo gotowało owoce, zagęszczając je z
>> cukrem, ale to skutkowało pogorszeniem kolorystyki i smaku, więc żelfix to
>> dla mnie przełom - krótkie gotowanie, gęstość i piękny kolor przetworu na
>> długo.
>
> Otóż to! Chociaż ja tam robię tak, żeby i wilk był syty, i owca cała. Młode
> lubią bardziej przemysłowy dżem z żelfixem, my lubimy wrócić do smaków
> dzieciństwa. To robię i jedne, i drugie.
"Po staremu" robię połowę dżemów z truskawek, ponieważ uwielbiam taki
zagęszczany naturalnie, bordowobrązowy truskawkowy dżem, jaki robiła mama i
babcia MŚK, stanowiacy niejednorodną, gęstą masę owocową, bez tego całego
żelu, mówiąc krótko 150 procent owoców.
> Za to w ubiegłym roku zabrakło mi
> dżemów, więc Młode postanowiło skosztować luksusów ze sklepowej półki, jak
> koledzy;-). Takiego fuj dawno nikt nie widział - "przecież to jest sama
> żelatyna!".
Jakbym widziała moje dziewczyny...
--
XL
|