Data: 2004-08-04 09:07:08
Temat: Re: Jak to niegdyś gotowano
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4110152F.61942398@olypen.com...
> Zaprawiam co roku kompoty, dzemy, powidla, fasolke szparagowa w occie,
ogorki,
> sliwki w occie, konfitury starego kawalera. Robie sosy do gofrow z jerzyn,
ktore
> zbieram w lesie, chodze na grzyby i zamrazam, mam wlasny ogrod warzywny, z
ktorego
> porcjami zamrazam warzywa na zime. W tym roku obrodzily mi poziomki, wiec
bede
> miala kilka sloikow prawdziwych konfitur do herbaty z gwizdkiem.
Moja babcia i mama robiły fasolkę szparagową w zalewie solonej - taka
fasolke wystarczyło wyciągnąć ze słoika, podgrzać i była jarzynka do
zimowego obiadu, do tego jeszcze buraczki, pomidory (taki niby przecier)
patisony w occie lub nie, śliwki w occie na zgrychę.
Oczywiście oprócz całej czeredu owoców na rózne sposoby i soków z nich.
Sowa
|