Data: 2009-07-16 08:59:52
Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "wolim" <n...@t...pisz> napisał w wiadomości
news:h3mb7b$k2j$1@news.interia.pl...
> Witam.
> Wybieram się na wakacje i chciałbym wziąć ze sobą słoiki z gotowymi
> potrawami, m.in. gulasz, leczo z mięsem itp.
>
> Czy można w jakiś szybki sposób zawekować mięso, żeby się nie zepsuło
przez
> 7 dni (nie będzie lodówki)? Może np. podsmażyć i zalać smalcem? Coś w
stylu
> kiełbasy słoikowej?
Doskonały jest boczek wędzony (słonina wędzona) pokrojony w kawałki i po
ułożeniu w słoiku WECKA i zalaniu smalcem zapieczony w piekarniku. Gumkę
trafi szlag, ale konserwa będzie doskonała i trwała - twisty do tego się nie
nadają. Mogą to też być słoiki KOMFORT, ale z uszczelkami z gumy
spożywczej. Nadaje się do pieczywa i zaprawiania zup.
|