Data: 2007-10-13 10:18:17
Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JaMyszka pisze:
> On 12 Paź, 08:02, Wladyslaw Los wrote:
>> [...]
>> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>> go do swojego gustu.
>> [...]
>
> Hehehee... Najważniejsze zdanie w tym przepisie;-)
> Podobnie gotuję bigos, ale w pierwszym gotowaniu gotuję z kośćmi
> schabowymi lub z karczku.
> Jak mięso odejdzie od kości, to po ostudzeniu kroję kapustę (wtedy mam
> możliwość "wyłuskania" kości z kapusty) i dopiero wtedy rozpoczynam
> gotowanie z pozostałymi dodatkami.
> Aha... Dodaję jeszcze łyżkę musztardy - trochę kolor kapusty się
> zmienia;p
> No i pomidory są konieczne! Ten "złoty" sosik na talerzu wkoło kapusty
> jest nie do odrzucenia;p
>
> --
> Pozdrawiam :)
> JM
> http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
> Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
>
>
Mój bigos jest złotobrązowy - od grzybów, powideł, miodu, przypraw,
przysmażonego na rumiano boczku i pieczonych mięs ze zrumienioną cebulą.
Nie dodaje pomidorów absolutnie - to już byłby inny bigos. Do polskiego
bigosu pomidorów się nie dodaje, ale i ten z pomidorami lubię zjeść u
kogoś, kto umie smacznie gotować :-)
--
XL wiosenna
|