Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaką patelnię lupić? Re: Jaką patelnię lupić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jaką patelnię lupić?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
n1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-sp
o-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<mbnslf$2fn$1@node2.news.atman.pl>
Date: Sat, 14 Feb 2015 17:32:16 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 57
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.7.153
X-Trace: 1423931530 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2210 95.49.7.153:7816
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361147
Ukryj nagłówki

Dnia Sat, 14 Feb 2015 17:20:53 +0100, Wiesiaczek napisał(a):

> W dniu 14.02.2015 o 16:36, Adam pisze:
>> Witam
>>
>> Gotowanie nie jest moją mocną stroną,
>> a odbija się to przede wszystkim na patelniach.
>> Bardzo często coś mi się przypala, potem muszę
>> taką patelnię czyścić, w wyniku czego bardzo
>> szybko jest porysowana. Kupuję nową i całość
>> się powtarza.
>> Jaką patelnię kupić (nie musi być tania) żeby uniknąć
>> przypalania i ewentualnie, gdy to się już stanie,
>> żeby łatwo można było ją czyścić? I czym czyścić?
>>
>> Będę wdzięczny za rady.
>>
>> Pozdrawiam
>> Adam
>>
>
> Wszystko zależy do czego chcesz ją używać.
> w zasadzie uniwersalne są patelnie teflonowe, ale ja nie jestem ich
> zwolennikiem. Łatwo zarysować i wtedy traci wszystkie swoje zalety i
> nadaje się jedynie do wyrzucenia.
> Wolę stosować tradycyjne, stalowe. Nie mylić z tymi z inoxu czy stali
> nierdzewnej, bo te się nie nadają do niczego.

100/100

> Stalowa, wykonana rzemieślniczo powinna być z możliwie grubej blachy, z
> metalową rączką (żaden plastik!) a następnie "wysmażona" kilkakrotnie aż
> do pokrycia się jej czarną warstwą tlenków.
> Smażenie na takiej patelni jest proste i wygodne a po użyciu wystarczy
> ją wytrzeć ręcznikiem papierowym. Służy głównie do smażenia mięs,
> kotletów, steków etc.
> Takiej patelni ja praktycznie nie myję nigdy, no, chyba że zdarzy się
> jakieś przywarcie co jest bardzo rzadkie.
> Mam też dwie małe stalowe patelnie do smażenia jajecznicy na śniadanie.
> Wiadomo, ze jajecznica smakuje najlepiej z patelni :)
> Mam też średnią patelnie aluminiową, służącą do smażenie naleśników,
> placków etc. Musi być oczywiście z grubej blachy. Jej wadą jest
> deformowanie się dna, ale idzie się przyzwyczaić :)
> Jest lekka i tę patelnie można myć.
> No i w końcu wok!
> Uniwersalna rzecz, wykonana z lanego żeliwa, pokryty tak jak patelnia
> stalowa nalotem tlenków. Zastosowanie szerokie; różne gulasze, wątróbki
> z cebulą, ziemniaki w plasterkach, frytki, i co tam kto chce :)
> Mycie woka polega na lekkim szorowaniu szczotką lub miotełką ryżową (ja
> używam wrzosowej własnej roboty) pod strumieniem zimnej wody.
> Do mycia patelni nie używam żadnej chemii, wystarczy ostry zmywak i woda.

Mam i robię dokładnie to samo. Może tylko z tą różnicą, że patelnie (i
wok)jednak myję ciepłą wodą i to nawet bardzo gorącą. Potem szybko
osuszam, póki gorące. Te z surowej stali oraz zeliwne czasem natłuszczam
olejem.
Aha, najukochańsza to jednak żeliwna emaliowana.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.02 Trefniś
14.02 Jarosław Sokołowski
14.02 Jarosław Sokołowski
14.02 Wiesiaczek
14.02 Trefniś
14.02 Jarosław Sokołowski
14.02 XL
14.02 Trefniś
14.02 krys
14.02 Adam
14.02 XL
14.02 Adam
14.02 Trefniś
14.02 Pszemol
14.02 krys
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?