Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Date: Sun, 15 Feb 2015 08:42:31 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 51
Message-ID: <mbpil8$bb2$1@node1.news.atman.pl>
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<660994fs7esw$.njgrxc9vr963.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<54df778a$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <o...@t...home>
<s...@f...lasek.waw.pl> <o...@t...home>
<s...@f...lasek.waw.pl> <mbo2sn$fb5$1@dont-email.me>
<o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: 178235013082.warszawa.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1423986152 11618 178.235.13.82 (15 Feb 2015 07:42:32
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Feb 2015 07:42:32 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.4.0
In-Reply-To: <o...@t...home>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361236
Ukryj nagłówki
W dniu 14.02.2015 o 20:39, Trefniś pisze:
> W dniu .02.2015 o 19:07 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
>> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>> news:slrnmdv2pf.m2d.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>>>> Używałem nawet kiedyś specjalnej patelni do naleśników (nie swojej,
>>>> nie kupuję specjalnych urządzeń/garów do jednej potrawy). Niesłychanie
>>>> się ubawiłem zwłaszcza, że musiałem najpierw ją "naprawić".
>>>> Nieświadoma użytkowniczka jeszcze gorącą podłożyła pod zimną wodę
>>>> i zrobiła się soczewkowa wypukłość.
>>>> Akurat tak, żeby naleśników nie dało się już smażyć :)
>>>> Bubel Tescomy.
>>>
>>> Nie smażę naleśników wcale. Nie mam cierpliwości do działań nudnych,
>>> monotonnych i długotrwałych. Ale u mnie w domu smażą. Kupiłem więc
>>> niedawno patelnę naleśnikową. Chwalą sobie, mówią, że poprawa się
>>> dokonała. Patelnia naleśnikowa, to antyteza garnka. Jej ideą są niskie
>>> brzegi. To musi mieć coś wspólnego z procesem odwracania naleśnika,
>>> co stwierdzam jako osoba niefachowa w tej dziedzinie. Ma też cienkie
>>> dno -- grube chyba niepotrzebne, a podrzucać taka lekką też lżej.
>>> Czyli znów inaczej niż w nierdzewnym garnku. Ta nasza ma powłokę
>>> teflonową, ale to chyba mniej istotne, bywają też ceramiczne.
>>
>> I fajna przy zsuwaniu już upieczonego naleśnika na talerz z patelni...
>
> No cóż...
> Naleśniki odwracam rzutem w górę. Ale rzeczywiście kobietom ciężko taką
> stalową wymachiwać :)
> Natomiast grube dno i nieprzywieralność to jej zasadnicze zalety.
>
> Z tymi cienkimi aluminiowymi musicie uważać - gorąca nagle oziębiona
> mocno się deformuje.
>
> Nawiasem - inna patelnia do naleśników, inna patelnia do jajek sadzonych
> (taka z dołkami)...
> Jarosław wyśmiewa uleganie marketingowcom, a tu sam im uległ IMHO :)
A ja sądzę, że kupowanie patelni wyłącznie do jajek sadzonych jest
właśnie uleganiem marketingowi i powoduje jedynie zagracenie kuchni.
Chyba nic innego na takiej patelni usmażyć się nie da?
A jajka sadzone smażę na zwykłej patelni "na żywioł" lub jeśli chcę mieć
śliczne kształty układam małe foremki na niej i otrzymuję przecudne
koniczynki lub serduszka :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|