Data: 2015-02-16 22:57:01
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-16 o 22:41, @ pisze:
>
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:54e262a6$0$2170$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-02-16 o 22:27, @ pisze:
>>>
>>> Masz jakis sposob (cytryne wykluczam), ktory nada lososiowi smak?
>>> Jakos nie jestem w stanie sie do niego przekonac. Wiem, ze zdrowy,
>>> ze omega... Ale nie przelkne.
>>
>> Można zrobić do niego sos cytrynowy.
>> U mnie łosoś na porządku dziennym, zazwyczaj pieczony sauté.
>>
>> Ewa
>
> A moglabys sie podzielic przepisem? Moze sie przelamie :)
Żółtko, łyżka soku z cytryny, 50g masła.
Proporcje podałam tak mniej więcej, bo ja robię na oko, a zamiast masła
daję śmietankę 30%.
Żółtko ubić z sokiem z cytryny trzepaczką. Podgrzewając na parze (w
kąpieli lub w garnku z grubym dnem, najlepiej ceramicznym he he),
dodawać roztopione masło lub śmietankę. Ogrzewać do zgęstnienia cały
czas ubijając trzepaczko-mieszadłem, przyprawić solą, pieprzem, czym
chcemy. Polać tym łososia, inną rybę, szparagi itd.itp. :)
> Ryby bardzo lubie, ale ... losos to dla mnie odstepstwo od natury..
> Pewnie dlatego, ze nie potrafie go przystosowac do formy zjadliwej... ;)
Możesz spróbować sos do makaronu z dodatkiem łososia. Ja robiłam tak z
brokułami, mascarpone i małymi kawałkami łososia (może być wędzony albo
surowy).
Ewa
|