Data: 2015-02-17 09:05:25
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-17 o 08:45, bbjk pisze:
> W dniu 2015-02-17 o 08:22, FEniks pisze:
>
>> Ja piekę 15 minut w termoobiegu 180st. Zazwyczaj w folii aluminiowej,
>> ale zdarza się, że po prostu na blasze i nie jest suchy.
> Często robię z grilla, też nie jest suchy, przeciwnie, bardzo dobry.
> Ponieważ łosoś jest tłusty, nie dodaję już dodatkowego tłuszczu.
Też robię na grillu latem (wolę łososia od karkówek i kiełbach), a w
piekarniku robię go na funkcji grill (chociaż nie wiem, czym ona się
różni od zwykłego termoobiegu ;-) ).
>
> Najbardziej smakuje mi i nie tylko mnie gravlax, odkąd poznałam ten
> sposób, robię niemal na okrągło, by zawsze był w lodówce do
> dyspozycji. Zamiast cukru obecnego w przepisach daję trochę, nie za
> wiele, miodu, tyle, by nie było czuć wyraźnej słodyczy. Może spróbujesz?
Chętnie! Mój mąż mógłby jeść łososia na śniadanie, obiad i kolację dzień
w dzień, więc każdy przepis mile widziany. Czy to o to chodzi:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos
/gravlax/przepis.html ?
Dlaczego akurat skórka z grejpfruta, to ma jakieś kluczowe znaczenie?
Ewa
|