Data: 2015-02-17 10:48:59
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
> BTW Mam pytanie - czy sól morska jest tak samo trwała jak zwykła sól
> kamienna? Mam w lodówce w woreczku taką sól (prawdopodobnie). Jest
> brunatna, w kryształkach. Od początku była taka jakby lekko wilgotna,
> dlatego od razu włożyłam ją do lodówki. Zastanawiam się, czy po kilku
> latach jeszcze można ją spożyć.
To chyba nie był najlepszy pomysł. Sól robi się wilgotna, bowiem jest
higroskopijna z natury swojej, chłonie wilgoć z powietrza. W lodówce,
w niskiej temperaturze, chłonie jeszcze mocniej. Oczywiście do granic
możliwości, które już tam prawdopodobnie osiągnęła. Zaszkodzić jej to
nie zaszkodziło -- sól, a właściwie sole, bo tam nie tylko chlorek sodu,
nie znikną przecież ani się nic nie przemienią, nie przestaną być słone.
Nie ma też obaw, że tam się coś niedobrego wdało -- sól z takich własności
słynie. Nie trzeba jej wyrzucać na podeptanie przez ludzi. Najlepiej nazad
wysuszyć. Niekoniecznie na słońcu, jak (być może) za pierwszym razem. Może
być choćby piekarnik z termoobiegiem (z funkcją grilla).
Jarek
--
Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się
już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi.
|