Data: 2015-02-17 02:36:19
Temat: Re: Odp: Odp: Odp: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"@" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:mbtnct$16b$1@node2.news.atman.pl...
> Zwykle kupowalam na krakowskim kleparzu - ostatnio "nowym"
> (bywalo tez, ze i na "starym") - w postaci swiezej.
Znaczy się w postaci już rozmrożonej...
Bo chyba nie sądzisz że ktoś tego dorsza w Krakowie Ci złapał?
No chyba że w Wildze, ale mógłby być ciut zielony w środku ;-)
> Natomiast moje ostatnie odkrycie to mrozona poledwica z dorsza z...
> Biedronki (zaskoczenie totalne - glownie smakowe). 450 gr dorsz atlantycki
> (pakowany po 3 filety) - 17 zł. Ta wersja mi bardzo odpowiada, bo mam 3
> porcje, czyli 3 obiady dla dziecka, cena tez humanitarna (swieze - ok. 65
> zl za kilogram).
A czy pochodzenie napewno z Bałtyku? Nie przypadkiem gdzieś z Chin?
> Masz jakis sposob (cytryne wykluczam), ktory nada lososiowi smak?
> Jakos nie jestem w stanie sie do niego przekonac. Wiem, ze zdrowy, ze
> omega... Ale nie przelkne.
Porównując jak ludzie traktują w kuchni rybę w Polsce z tym
jak traktuje się tą rybę na świecie wnioskuję, że my ją zwykle
za długo pieczemy, smażymy i obrabiamy - jakbyśmy chcieli
mieć steka "well done" zamiast "medium rare" czy nawet "rare".
Nie ma się co bać że łosoś będzie niedopieczony - nic Wam nie
będzie - a dzięki temu będzie bardziej soczysty i nie jak podeszwa.
|