Data: 2015-02-16 23:10:51
Temat: Re: Odp: Odp: Odp: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 16 Feb 2015 22:27:43 +0100, @ napisał(a):
> Masz jakis sposob (cytryne wykluczam), ktory nada lososiowi smak?
Łosoś sam w sobie ma wg mnie super smak, taki mało "rybowy", dlatego lubię
go saute - można jednak dodać nieco innych akcentów, przy czym też cytrynę
wykluczam, bo wbrew kanonom nie zabijam smaku łososia żadnym kwasielcem.
Łososia, oprócz saute (czyli łosoś jak jest, bez skóry, idzie na parę i
potem na talerzu tylko masełko na gorący filet), przyrządzam czasem po
krótkim zamarynowaniu w przyprawach: tu wyjątkowo stosuję vegetę, ale
naprawdę troszeczkę, plus nieco czosnku granulowanego, minimalnie. Czasem
biały pieprz. Żadnego kopru.
Tą mieszanką z rzadka posypuję rybę (obie strony - ryba musi być pozbawiona
skóry) i układam dzwonka ciasno w misce. Czas marynowania dowolny, można to
zrobić w dowolnym momencie, od pół godziny do nawet do kilku godzin (wtedy
obowiązkowo lodówka), a na koniec dać na parę na 25 minut. Ambrozja.
Na marginesie: parowane potrawy solę, nie za dużo, ale jednak - wbrew temu,
co pisze się wszędzie, że nie wolno.
|