Data: 2015-02-19 12:18:06
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 19 Feb 2015 11:41:21 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 23:44 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
>> A wierzycie w pewność tego zatrucia po ponownym mrożeniu?
>
> To nie jest kwesta wiary - to kwestia wiedzy!
>
> Proponuję lekturę (dr. Monika Trząskowska SGGW Warszawa):
> http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/Jak
_bezpiecznie.pdf
>
> To opracowanie dotyczy nie tylko mrożenia, ale ogólnie przechowywania
> żywności.
> Pod kątem bezpieczeństwa - dlatego ktoś może skrytykować niektóre
> zalecenia.
> Choćby postulat rozmrażania żywności w temperaturze wyższej niż pokojowa.
>
>> Bo ja jakoś słabo... Rutynowo mrożę w zamrażalniku "mielone"
>> wołowe z supermarketu i jestem zdrowy, bez jadu kiełbasianego.
>> A jestem 100% pewny że w sklepie to mielone było zmielone
>> z mrożonego wcześniej woła, bo przecież jakżeby inaczej.
>> Czyli conajmniej dwa razy mrożone, jeśli nie trzeci raz po
>> zmieleniu jeszcze w sklepie...
>
> Zanim mięso mielone w stanie surowym trafi do Ciebie, producent stara się
> zapewnić bezpieczeństwo.
> Nie masz na to wpływu (poza możliwością wyboru sklepu/producenta/produktu).
>
> Pomyśl raczej, co robisz z tym mięsem później.
> Nie zamrażaj mięsa mielonego (skoro zakładamy, że było wcześniej mrożone).
>
> Zresztą w sklepie też mielonego nie kupujesz zamrożonego!
> Ja nie widziałem i nie słyszałem o mięsie mielonym sprzedawanym w stanie
> mrożonym, to raczej pewnik.
> Jeśli ktoś widział - to albo skrajna nieodpowiedzialność sprzedawcy, albo
> jego pewność, że mięso powstało z mięsa wcześniej niemrożonego. Można
> jeszcze przypuszczać, że ktoś tak mocno je zakonserwował, że mięso jest
> szkodliwe bardziej z powodu tych konserwantów.
> Nawiasem - pewnie zauważyliście, że obecnie sprzedawane mięso mielone jest
> zwykle przeraźliwie słone.
>
> Dlatego najlepiej mielić osobiście (bo nawet mielenie w sklepie jest dość
> niebezpieczne).
>
> Mięso zamrożone można zamrozić powtórnie, jeśli zostało poddane obróbce
> cieplnej.
> Usmażony kotlet mielony możesz zamrozić powtórnie. Podobnie jak każdą inną
> potrawę z produktu zamrożonego.
>
> Poczytaj sobie dokument z linku, te podstawy powinieneś znać!
>
> Masz tam też wytłumaczone, dlaczego żadnego produktu nie wolno mrozić
> powtórnie, jeśli nie poddało się go wcześniej obróbce termicznej.
>
Masz 100% racji. Przeraża mnie ludzka niewiedza w zakresie podstawowych
spraw!
|