Data: 2015-02-20 11:18:18
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 00:37 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Thu, 19 Feb 2015 23:41:15 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> Nie banalizowałbym tak tego mięsa. Jest znacznie bardziej niebezpieczne
>> od
>> np. lodów.
>
> W lodach rozwija się raczej salmonella, znacznie mniej groźna od laseczki
> botulinowej. Jad kiełbasiany to naprawdę nie są żarty:
Oczywiście.
Ja o jadzie kiełbasianym w produktach roślinnych wspomniałem dla porządku
(bo też może wystąpić).
> "W Księdze Rekordów Guinnessa jest zaklasyfikowana jako najbardziej
> śmiercionośny organizm, bowiem wytwarza najsilniejszą egzotoksynę: ?450 g
> tej trucizny teoretycznie mogłoby zlikwidować całą ludzkość.?[1] ? takie
> zdanie jest zamieszczone przy opisie bakterii Clostridium botulinum."
> (za Wiki)
Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz - wedle zaleceń nie powinno się w ogóle
wykonywać domowych przetworów z ryb!
Znów powtórzę podany już raz link:
http://www.przychodnia.pl/diety/index65.php3?s=3&d=2
&t=65&p1=5
Wiem - nie ma niczego smaczniejszego od wędzonego domowo np. węgorza, ale
to są zalecenia bezpieczeństwa.
Jadłem też rybę suszoną na słońcu - była smaczne, żyję.
To jest kwestia gotowości do podjęcia ryzyka - każdy musi sam zdedcydować.
--
Trefniś
|