Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!takemy.news.telefonica.de!telefonica.de!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.d
e!81.171.118.63.MISMATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada
.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jakie jabłka??
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <55dc6447$0$4772$65785112@news.neostrada.pl>
<55ddd0d0$0$8387$65785112@news.neostrada.pl>
<55e5b5f4$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<55e7441c$0$8386$65785112@news.neostrada.pl>
<ms7hon$fiu$1@node1.news.atman.pl>
Date: Wed, 2 Sep 2015 21:18:56 +0200
Message-ID: <5q10clzkjnqt.1uaohs3isgxx8$.dlg@40tude.net>
Lines: 34
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: public-gprs352925.centertel.pl
X-Trace: 1441221532 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8386 37.47.9.222:17962
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2532
X-Received-Body-CRC: 68172940
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365415
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 2 Sep 2015 21:13:23 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2015-09-02 o 20:46, FEniks pisze:
>> W dniu 2015-09-01 o 16:28, FEniks pisze:
>>>
>>> Ingrediencje dają nadzieję na podobny smak. Dzięki. Natomiast te
>>> "moje" wzorcowe jabłka były w kawałkach (ósemkach) i zachowywały
>>> jędrność. Dopiero w tym tygodniu się zabiorę za robotę, jeśli uda mi
>>> się kupić niewielkie twarde, kwaśne jabłka.
>>
>> No więc kupiłam. Małe, kwaśne, twarde. Niestety zapomniałam, że
>> antonówki po chwili gotowania rozpadają się na ciapkę i bardziej na
>> kompot się nadają, niż na moje jabłuszka w syropie. Smak zalewy,
>> skompilowanej z Waszych przepisów - z winem, tymiankiem, imbirem,
>> chilli, goździkami (córka na węch stwierdziła, że herbapect gotuję)
>> wyszedł niezły, ale ta paćka to zupełnie nie to, na czym mi zależało.
>>
>> I pytanie - jaki gatunek jabłek nie rozpadnie się po chwili gotowania?
>>
>> Ewa
> Ja bym stawiał na stare odmiany zimowe - Jonatan, Kronselka. W
> wekowanych kompotach zawsze były całe, nie rozdyźdane kawałki...
Kronselska. Moje ulubione jabłka. Raczej mączyste=rozpadające się, o ile
dojrzałe. Często kupowałam na smażone jabłka do szarlotki, to wiem.
Do celów jak pisze Ewa (wbrew jej doświadczeniu z antonówką) polecam jednak
antonówkę, renetę, boskop - ale niezbyt dojrzałe. Antonówka na pewno w
fazie zielonej, nie żółtej, reneta i boskop zielone, bez rumieńca.
--
XL
"Dom, w którym każdą rzecz za gotowy grosz kupują, jest na podobieństwo
hotelu, gdzie nie ma nic własnego." L. Ćwierczakiewiczowa
|