Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Jan Werbinski" <jaś@tralala.bez.maj.la>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4cdf0051$0$20989$65785112@news.neostrada.pl>
<ibojod$6jc$1@bmj-lx1.bmj.net.pl> <ibontf$j4o$1@inews.gazeta.pl>
<ibp416$q98$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <ibp416$q98$1@news.onet.pl>
Subject: Re: KU_PAMIĘCI...
Date: Sun, 14 Nov 2010 19:13:02 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18416
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18483
Lines: 32
Message-ID: <4ce026ea$0$27035$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 80.55.84.154
X-Trace: 1289758442 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27035 80.55.84.154:2608
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:331545
Ukryj nagłówki
Użytkownik "konieczko" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ibp416$q98$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-11-14 14:23, vcore pisze:
>> W dniu 2010-11-14 13:12, Misiek pisze:
>>> Ile jest w nich tak na prawde miesa? 2%? 5%?
>>
>> Najtańsze parówki mają ok 20% mięsa (To zdaje się dozwolone minimum),
>> najlepsze 70-80 (Berlinki maja chyba 75%, polecam), reszta to przyprawy,
>> emulgatory i wypełniacze na bazie soi, a są tanie bo nie robi się ich z
>> dobrego mięsa, parówki to głównie zmielone odpady produkcyjne jak skóry,
>> chrząstki czy podroby, a także niewielka ilość mięsa z głów czy kurzych
>> łap
>
> Polecasdz berlinki a to gowno jest w gazurze zamiast dymu.
Kiedyś poświęciłem więcej czasu i sprawdziłem całą półkę z wędlinami w
Makro. Nie znalazłem ANI JEDNEGO produktu, który byłby pozbawiony
konserwantów lub nastrzykiwany. Nawet wyższej jakości wędliny wyprodukowane
100g z 130g też mają ogromną ilość chemii. Zatem można zakładać, że
wszystkie wędliny to gówno i nie warto ich kupować. Ja nie kupuję od lat.
Niewiele lepsza sytuacja jest z serami żółtymi. <90% ma w składzie barwnik
(mający oszukać wyewoluowane przez tysiąclecia zmysły) i konserwant.
Pozostałe prawdopobonie też mają, tylko zatajają informację.
Coraz trudniej o żywność. Za komuny na kartki było łatwiej.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|