Data: 2011-03-28 17:51:27
Temat: Re: Kaloryczność potrawy
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dokładnie tak.
> Na przykład: mam mąkę, cukier i mleko, znam kaloryczność tych składników,
> gotuję z tego budyń, pytanie jest takie: czy kaloryczność budyniu jest
> równa sumie kaloryczności składników czy na skutek obróbki termicznej coś
> się zmienia.
> Albo czy kaloryczność kilograma chleba jest taka sama jak kilograma mąki?
> Tu zachodzą dwa procesy: najpierw surowiec jest częściowo przetwarzany
> przez drożdże a potem jest pieczenie. Czy te procesy zmieniają
> kaloryczność produktu?
Dla mnie jest oczywistym, że tak.
Zwłaszcza gdy popracują drożdże.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|