Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Karmel
References: <54552792$0$12630$65785112@news.neostrada.pl>
<54553f02$0$18085$65785112@news.neostrada.pl>
<54554439$0$12638$65785112@news.neostrada.pl>
<545550f8$0$12626$65785112@news.neostrada.pl>
<54555292$0$1242$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m34g47$3i2$3@node1.news.atman.pl>
<54560bf8$0$12634$65785112@news.neostrada.pl>
<lwczxyqewicm.r7vh4mfy544a$.dlg@40tude.net>
<545779cd$0$11154$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54579fa4$0$12637$65785112@news.neostrada.pl>
<cylu29dcn9uq$.25h8yw3gbaan.dlg@40tude.net>
<5458c59c$0$12622$65785112@news.neostrada.pl>
<w...@4...net>
<5458df95$0$32046$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 4 Nov 2014 17:35:50 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 46
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1415118951 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18095 77.253.217.116:34927
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358842
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Żaden nie zdradza
> Ano właśnie!
Jednak zazwyczaj wiadomo, jak co jest robione. I z czego. Te sławetne
firmowe tajemnice przeważnie odnoszą się do tego, że coś mieszano
w beczce koloru niebieskiego łoptą w lewą stronę (a konkurencja miesza
w prawą stronę i ma beczkę czarną, więc ma gorsze efekty).
>> (no niby zdradzają wszyscy, ale cóż komu mówi "powłoka taka-to-a-taka
>
> Akurat w tych moich garach to nie jest taka typowa powłoka, nie da
> jej się zedrzeć jak np. teflonu, powłoki tytanowej czy innej tego
> typu, zresztą ona jest z obu stron. Trzeba by nim rzucić o beton
> czy płytki, to by pewnie co odprysło. Tak na oko to wygląda, jakby
> ceramiczny garnek zrobili na stalowym szkielecie.
Żeliwo szkliwione, tak z opisu wnioskuję. Dość stary pomysł.
>> gdzie z reguły figuruje enigmatyczna techniczna nazwa zupełnie
>> niezrozumiała dla przeciętnego zjadacza chleba). Tylko że powody
>> tego niezdradzania są różne i nie ma gwarancji, czy trafię akurat
>> na te zbożne. I właśnie dlatego _nie kupuję_ żadnych garnków
>> "pokrywanych". Wyjątek - emaliowane, oczywiście. A, i mam _jedną_
>> patelnię "pokrywaną" - do naleśników, które smażę raz-dwa na rok.
>
> Emalia emalii też nierówna. A ja nie zamierzam sprawdzać składu
> chemicznego garnka przed zakupem, ale co tam kto lubi.
Gdybym miał się przejmować tym, co w starych dobrych czasach można
było spotkać wśród składników emalii, to bym się chyba na jakąś
chorobę nerwową wykończył. Przecież też kiedyś z takich garów jadałem,
jak wszyscy. Ale nie dlatego nie chce z nimi mieć więcej do czynienia,
bo mogą mnie otruć -- po prostu nowe powłoki są kilka klas lepsze.
Fakt, że współcześni "zjadacze chleba" często czują się przytłoczoni
dzisiejszym światem -- tak niewiele z niego rozumiją. Dyć od tego
wszystkiego kury mleka nie dają, a krowy nieść się przestają!
Jarek
--
Może to bez te nawozy śtucne,
może był w szkole zbyt pilnym uczniem,
może to wszyćko bez te atomy,
że waryjota... momy!
|