Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5af995e0$0$692$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<OOKKC.117167$hf4.11079@fx19.ams1>
<5afbd3a4$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
<2...@g...com>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Wed, 16 May 2018 09:38:48 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.7.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <2...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 41
Message-ID: <5afbe008$0$625$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.22.169.50
X-Trace: 1526456328 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 625 83.22.169.50:65362
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380514
Ukryj nagłówki
W dniu 16.05.2018 o 08:58, d...@g...com pisze:
> On Wednesday, May 16, 2018 at 8:45:57 AM UTC+2, FEniks wrote:
>> W dniu 16.05.2018 o 02:19, Marcin Debowski pisze:
>>> On 2018-05-15, i...@g...pl <i...@g...pl> wrote:
>>>> Wyważanie drzwi? Takie zdanie wynika stricte z niewiedzy. Sens
>>>> robienia kefiru w domu jest ogromny: pomijając brak dodatków (których
>>> Sens robienia kefiru w domu widze taki, że ma się pełna kontrole nad
>>> procesem, czytaj, nad tym co wyjdzie, np. teksturą (czy jak to zwał).
>>> Sam proces jest na tyle prosty, że nie jest to żaden problem i czasowe
>>> obciążenie aby sobie zrobić od czasu do czasu.
>>>
>>> Rozważanie jest podobne do dawnych dylematów, oddawac filmy do
>>> wywołania, czy wywoływac samemu. Jasne, że taniej i łatwiej było oddawać,
>>> ale to co sie otrzymywało, to niekoniecznie było to co ktos chciał.
>>> Czasami jak ktoś wie jak i lubi pójść o krok dalej to jednak warto
>>> porobic rzeczy o watpliwym z p. widzenia forsy w kieszeni sensie.
>> Nie chodzi o forsę. Pewnie, że fajnie jest wyprodukować sobie coś samemu
>> i na tej grupie nie trzeba nikogo chyba do tego przekonywać.
>> Podejrzewam jednak, że w przypadku produkcji kefiru oprócz składników
>> bardzo ważne jest utrzymanie stałej temperatury. Z tym może już być
>> trudniej w warunkach domowych.
>> Poza tym piszę tylko z mojego punktu widzenia, bo aż tyle kefiru nie
>> spożywam, żebym nie dała się zadowolić lokalnym producentom. ;)
>>
>> Ewa
>
> Ewo, Szanowni Państwo,
>
> odkryłem również, że ten sam kefir pity z zielonego kubka smakuje o wiele (!!)
> lepiej niż z czerwonego. Sam z początku nie mogłem w to uwierzyć ale jednak tak
jest. Kto chce niech sprawdzi. Ilości i jakości bakterii w kefirze sprawdzić nie
można a powyższe tak.
>
> Jeżeli ktoś się nie zgodzi to proszę o swoje spostrzeżenia.
A jaki wpływ na smak ma towarzystwo, w którym się cokolwiek spożywa!
Nieoceniony!
> PS:Wypływamy właśnie na głęboki ocean bicia piany i udowadniania sobie absurdu.
Bicie piany to temat jak najbardziej odpowiedni dla tej grupy.
Ewa
|