Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!takemy.news.telefonica.de!telefonica.de!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118
.63.MISMATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-
02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!no
t-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Kipiący miód
References: <57a63718$0$15198$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<57a70206$0$12548$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<57a79386$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sun, 7 Aug 2016 22:24:43 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.3-10 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 30
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1470601483 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15202 77.253.217.116:25014
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2351
X-Received-Body-CRC: 3798184547
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372758
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Dolać wody, wlać w tęgą flaszę, orurować fermentacyjnie,
>> czekać. Słoik pewnie niewielki, więc wody bardziej więcej
>> niż mniej. Trzy razy tyle co miodu, by czwórniak z tego miał
>> szansę wyjść. Ponadto im chudszy ten miód, tym szybciej się
>> klaruje, a zatem okres oczekiwania i niepewności krótszy.
>> Ogromnych nadziei na pozyskanie najprzedniejszego trunku
>> bym sobie nie robił, ale ryzyko też niewielkie.
>
> A nie ma dla takiego fermentującego miodu łatwiejszego zastosowania?
> Chyba nie będzie mi się chciało tyle bawić z tym jednym słoiczkiem.
Jak już wcześniej pisałem, jutro mamy Dzień Pszczoły. Można podarować
Siostrom Mniejszym, niech użyją jako surowiec wtórny. Z tą fermentacją,
to ja ne widzę dużo roboty. Ot, zalać ciepłą wodą dla rozpuszczenia,
zostawić gdzieś w ciepłym kącie i zapomnieć. Miód będzie niesycony,
czyli nastawiony bez przegotowania. Na dziko niejako. Nie ma pewności,
czy co z tego wyjdzie. Miód fermentuje szybko, dopiero dojrzewa długo,
jeśli słodki. Dlatego ja bym zrobił czwórniak (z plusem) -- wytrawne
rzeczy szybciej osiągają stan stabilny. Jeśli zaś zdarzy się, że nie
osiągną -- to dopiero wtedy będziemy się tym martwić. Może ocet?
Jarek
--
W oknach szyby powybija,
Wysmaruje miodem stryja,
Ciotkę weźmie na barana,
Sad posypie śniegiem w lecie...
|