Data: 2018-02-05 11:46:55
Temat: Re: Kiście!
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2018 o 01:36 <i...@g...pl> pisze:
> Olej musi mieć czas na rozpuszczenie prowitaminy A z marchewki. Nie
> wystarczy chwila.
> A chrupiące jest i tak.
Ikselka jak zwykle wie lepiej :)
Zalej olejem marchewkę, kapustę dodaj tuż przed podaniem, proste.
Kapusta nasiąka olejem i zwyczajnie staje się gąbką nasączoną olejem -
traci smak i chrupkość. To są fakty, które możesz zaobserwować na własnym
talerzu, jak tego ja doświadczyłem.
Zresztą wątrobie jest doskonale obojętne, czy beta karoten rozpuścił się w
oleju na talerzu, czy w żołądku, czy gdziekolwiek indziej. Znacznie
większe znaczenie ma stopień rozdrobnienia tej marchewki, to ma większe
znaczenie dla przyswajalności. Zresztą organizm wit. A z beta karotenu
przyswoi tylko tyle, ile potrzebuje - dlatego suplementowanie, czy
przyjmowanie z produktów zwierzęcych jest mniej zdrowe ze względu na
przedawkowanie.
Poczytajcie:
http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/witamina-a-dobry-
wzrok-i-zadbana-skora
--
Trefniś
|