Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiście!
Date: Mon, 05 Feb 2018 11:46:55 +0100
Organization: private
Lines: 44
Message-ID: <o...@t...home>
References: <7...@g...com>
<o...@t...home>
<a...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 178-37-188-254.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1517827624 16231 178.37.188.254 (5 Feb 2018 10:47:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Feb 2018 10:47:04 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379947
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2018 o 01:36 <i...@g...pl> pisze:
> Olej musi mieć czas na rozpuszczenie prowitaminy A z marchewki. Nie
> wystarczy chwila.
> A chrupiące jest i tak.
Ikselka jak zwykle wie lepiej :)
Zalej olejem marchewkę, kapustę dodaj tuż przed podaniem, proste.
Kapusta nasiąka olejem i zwyczajnie staje się gąbką nasączoną olejem -
traci smak i chrupkość. To są fakty, które możesz zaobserwować na własnym
talerzu, jak tego ja doświadczyłem.
Zresztą wątrobie jest doskonale obojętne, czy beta karoten rozpuścił się w
oleju na talerzu, czy w żołądku, czy gdziekolwiek indziej. Znacznie
większe znaczenie ma stopień rozdrobnienia tej marchewki, to ma większe
znaczenie dla przyswajalności. Zresztą organizm wit. A z beta karotenu
przyswoi tylko tyle, ile potrzebuje - dlatego suplementowanie, czy
przyjmowanie z produktów zwierzęcych jest mniej zdrowe ze względu na
przedawkowanie.
Poczytajcie:
http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/witamina-a-dobry-
wzrok-i-zadbana-skora
--
Trefniś
|