Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiście!
Date: Mon, 5 Feb 2018 13:58:58 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 32
Message-ID: <p59keo$dml$1@node2.news.atman.pl>
References: <7...@g...com>
<o...@t...home>
<5a778220$0$666$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: med-net.szpitaljp2.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1517835544 14037 149.156.180.135 (5 Feb 2018 12:59:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Feb 2018 12:59:04 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.6.0
In-Reply-To: <5a778220$0$666$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379957
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-02-04 o 22:57, Animka pisze:
> W dniu 2018-02-04 o 18:57, Trefniś pisze:
>> W dniu .02.2018 o 13:56 <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Pyszną kiszoną kapustką zajadamy się prawie codziennie - w postaci
>>> ulubionej surówki najprostszej na świecie (kapusta pokrojona drobniej,
>>> starta na drobnych ,,wiórkooczkach" marchewka, jabłko na tych grubszych
>>> - plus łyżeczka cukru i kilka łyżek oleju rzepakowego: wymieszać,
>>> lekko ugnieść dla zmacerowania, odczekać godzinkę, wymieszać dla
>>> puszystości - voila).
>>
>> Stanowczo odradzam "moczenie" tej sałatki w oleju przez godzinę!
>> Niech cię wszystko przegryzie, czemu nie. Ale olejem pokropić tuż przed
>> podaniem - wtedy czuć niezakłócony smak wszystkich składników, poza tym
>> są nadal chrupiące...
>
> W Warszawie sprzedają taka kapustą kwaszoną, że jej pogryźć nie można.
> Jak sie z musu (żeby się nie zmarnowała) wrzuci do garnka i chce zrobic
> z tego kapuśniak, to gotuje się ze 3 godziny.
> Nie ma co jeść przez tych wszystkich oszukańców.
>
>
Kiszona to nie to samo co kwaszona
kiszona jest naturalnie (bakterie kwasu mlekowego) a kwaszona dodawanymi
kwasami np octem
to samo tyczy się ogórków
|