Data: 2017-07-28 14:54:47
Temat: Re: Kiszenie
Od: Trybun <c...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-07-28 o 09:44, FEniks pisze:
> Jak postępujecie ze słoikami po nastawieniu na kiszenie
> ogórków/kapusty? Czy zamykacie szczelnie, zostawiacie lekko otwarte,
> pasteryzujecie?
>
> Ja słoiki (takie z otwieraną klamrą i gumką) po prostu zamknęłam, ale
> niestety po początkowym okresie dobrego procesu kiszenia - małosolne
> były w porządku - ogórki zaczęły się psuć, tzn. chyba gnić, bo zaczęły
> się rozpadać. Były w słoikach ok. 3 tygodni. Co z nimi nie tak zrobiłam?
>
> Ewa
>
W słoikach zawsze szczelnie zamknięte. W beczce luźno przykryte.
Być może za mało dałaś soli. Zalewa powinna być dość mocno słona.
|