Data: 2002-12-04 09:39:01
Temat: Re: Kiszenie burakow na barszcz
Od: czarek <c...@z...dwws.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja ostatnio probowalem ale niestety mi wyszedl. Chyba zalalem buraki zbyt
goraca woda, mozliwe tez, ze u mnie w domu jest zbyt chlodno. W rezultacie
ugotowalem barszcz na normalnych burkach a zakwasilem go occtem, co
niektorzy traktuja jako zbrodnie.
Zamiarzam sprobowac jeszcze raz wiec mam pare pytan do wiekszych niz ja
praaktykow barszczu naturalnego
1. Jako temeprature powinna miec woda, ktora zalewam buraki
2. W Jakiej temepraturze postaic zalane buraki
3. Na jak dlugo?
4. Czy buraki po zrobieniu sie kwasu mozna wykorzystac do zupy?
5. W jakich proporcja uzywac gotowego zakwasu, bo o ile dobrze rozumiem
wlewa sie go do bulionu
Jesli chodzi o chleb na naturalnym zakwasie to mam dla zamieszkalych w
Warszawie dobra wiadomosc. Mozna kupic taki razowiec w Supersamie przy
Pulawskiej. Sprowadzaja go wprost z Litwy z piekarni w Marjanpolu i jest
pyszny i wlasnie na naturalnym zakwasie
>> czy faktycznie trzeba szukac takiego starego czarnego chleba na zakwasie?
>
> Ja robilam zakwas wg przepisu W. Losa bez chleba i soli i wyszedl
> przepyszny. Sprobuj.
> Pzdr.
> Dorota
>
>
>
|