Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kociołek
Date: Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 44
Message-ID: <nodbrh$h17$1@node2.news.atman.pl>
References: <57a3fdbf$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ib9$j1b$1@node1.news.atman.pl>
<57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 095160153185.dynamic-ww-10.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1470771889 17447 95.160.153.185 (9 Aug 2016 19:44:49
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 Aug 2016 19:44:49 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.5.1
In-Reply-To: <57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372803
Ukryj nagłówki
W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>> Cześć!
>>>
>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>
>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki wybrać. Zwykły
>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>
>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>
>>> Pozdrawiam,
>>> MW
>>
>> Z emalią.
>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego kociołkarza
>> może to być problem:)
>
> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go umyć.
> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>
> A co z przywieraniem potraw?
>
> Pozdrawiam,
> MW
>
Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
składnikiem kociołka.
Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|