Data: 2016-08-09 21:26:45
Temat: Re: Kociołek
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>> Cześć!
>>
>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>
>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki wybrać. Zwykły
>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>
>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>
>> Pozdrawiam,
>> MW
>
> Z emalią.
> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego kociołkarza
> może to być problem:)
No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go umyć.
Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
A co z przywieraniem potraw?
Pozdrawiam,
MW
|