Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!ecngs!testfeeder.ecngs.de!81.171.118.61.
MISMATCH!peer01.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.n
ews.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-fo
r-mail
Date: Tue, 13 Oct 2015 13:44:55 +0200 (CEST)
From: XL <i...@g...pl>
References: <11t1um858tvpy.1g8gwi3eev7be$.dlg@40tude.net>
<muum19$i4$1@node1.news.atman.pl> <s...@t...dom.local>
<mv13ic$2kg$1@node2.news.atman.pl>
<56141525$0$27526$65785112@news.neostrada.pl>
<mv15js$4m9$1@node2.news.atman.pl>
<56141c99$0$8366$65785112@news.neostrada.pl>
<mv18cp$7j9$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mv1c5n$bf8$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mv3rhi$ote$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5617d6c1$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
<561cebae$0$8386$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kombucha.
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Organization: news.neostrada.pl
X-Newsreader: PiaoHong.Usenet.Client.Free:1.65
Lines: 51
Message-ID: <561ceeb8$0$8377$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.191.104.126
X-Trace: 1444736697 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8377 79.191.104.126:49451
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3456
X-Received-Body-CRC: 1070968247
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366641
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> Wrote in message:
> Qrczak <q...@q...pl> Wrote in message:
>> Dnia 2015-10-08 21:31, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
>>> @ pisze:
>>>
>>>>>> "Cukier krzepi" to haslo z czasow, kiedy jeszcze nie bylo wiadome jak
>>>>>> szkodzi, a sam cukier nie byl wpychany we wszystkie mozliwe produkty,
>>>>>> lacznie z... wedlinami.
>>>>>> Obecnie cukier jest niemal we wszystkich produktach - co robi np. w
>>>>>> wedlinach, nie wiem.
>>>>>
>>>>> Mam wrażenie, że jakoś je suplementuje i przybliża ich smak do pożądanego
>>>>> przez nabywców. Łapa niedźwiedzia w miodzie nie wydaje mi się czymś bardzo
>>>>> niezwykłym. Kiedyś jadano, a teraz mniej, ale to z uwagi na niedobory na
>>>>> odcinku zaopatrzenia w niedźwiedzie, a nie w miód. Cukier był przez czas
>>>>> jakiś produktem od miodu droższym, trudniej dostępnym, nabywanym w
>>>>> aptekach i uznanym za lekarstwo. Nie dziwi mnie, że gdy spowszedniał
>>>>> i potaniał, stał się obecnym wszędzie.
>>>>
>>>> Mnie jednak dziwi.
>>>> Zwlaszcza jego obecnosc tam, gdzie "tradycyjnie" nie powien byc.
>>
>> Cukier w kiełbasie jest z takiego samego powodu, co sól w ciastkach.
>
>
> No nie tylko. Jest on dodatkiem funkcjonalnym do peklowania,
> poprawiając kolor i strukturę mięsa. W solance następuje
> utlenianie cukru, przez co pozbawia on ją zbędnego tlenu,
> wpływającego rozwój mikroorganizmów powodujących
> psucie.
Tu ze strony o technologii:
"CUKIER; dodawany jest zarówno do solanek peklujących (peklowanie
wołowiny, schabu, peklowania suchego niektórych gatunków wyrobów
wędliniarskich, oraz solanek nastrzykowych.
Zadaniem cukru jest nadanie mięsu wartości smakowej, poprawy
kruchości mięsa, a także stanowi pożywkę dla bakterii
denitryfikacyjnych.
Maksymalna ilość cukru w mieszance peklującej wynosi 3% w stosunku
do ilości użytej soli. W okresie letnim ilość cukru w
mieszankach, należy znacznie zmniejszyć z uwagi na możliwość
rozwoju mikroflory powodującej fermentację."
No, z tym "okresem letnim" to już nie problem, dziś mamy lodówki.
Dużo i duże.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|