Data: 2015-10-13 13:31:58
Temat: Re: Kombucha.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak <q...@q...pl> Wrote in message:
> Dnia 2015-10-08 21:31, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
>> @ pisze:
>>
>>>>> "Cukier krzepi" to haslo z czasow, kiedy jeszcze nie bylo wiadome jak
>>>>> szkodzi, a sam cukier nie byl wpychany we wszystkie mozliwe produkty,
>>>>> lacznie z... wedlinami.
>>>>> Obecnie cukier jest niemal we wszystkich produktach - co robi np. w
>>>>> wedlinach, nie wiem.
>>>>
>>>> Mam wrażenie, że jakoś je suplementuje i przybliża ich smak do pożądanego
>>>> przez nabywców. Łapa niedźwiedzia w miodzie nie wydaje mi się czymś bardzo
>>>> niezwykłym. Kiedyś jadano, a teraz mniej, ale to z uwagi na niedobory na
>>>> odcinku zaopatrzenia w niedźwiedzie, a nie w miód. Cukier był przez czas
>>>> jakiś produktem od miodu droższym, trudniej dostępnym, nabywanym w
>>>> aptekach i uznanym za lekarstwo. Nie dziwi mnie, że gdy spowszedniał
>>>> i potaniał, stał się obecnym wszędzie.
>>>
>>> Mnie jednak dziwi.
>>> Zwlaszcza jego obecnosc tam, gdzie "tradycyjnie" nie powien byc.
>
> Cukier w kiełbasie jest z takiego samego powodu, co sól w ciastkach.
No nie tylko. Jest on dodatkiem funkcjonalnym do peklowania,
poprawiając kolor i strukturę mięsa. W solance następuje
utlenianie cukru, przez co pozbawia on ją zbędnego tlenu,
wpływającego rozwój mikroorganizmów powodujących
psucie.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|