Data: 2004-04-13 09:03:40
Temat: Re: Krem do tortu
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 13 Apr 2004 09:56:53 +0200, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<c5g6gt$47m$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Tak sobie czytam to tu, to tam i często widzę krem do tortu z udziałem
> budyniu. Jakieś to takie plebejskie, żeby nie powiedzieć "ordynarne".
> Kiedyś, dawno, dawno temu, gdy jeszcze zdarzało mi sie robić torty, krem
> zawsze był robiony na jajach i maśle. Krem z budyniem to mi sie kojarzy z
> tzw. majonezem "na kulu" - widziałam coś takiego w podręczniku dla szkoły
> gastronomicznej - jest to majonez na zasmażce (sic!). Czy już się nie robi
> prawdziwych kremów tortowych?
My robimy z Mamą w wersji białej, lub kakaowej... awet nie pamiętam skąd
przepis (z zeszytu). Kremy budyniowe, jogurtowe i takie tam można przecież
też używać, ale do tortu bezowego i pod galaretkę jest u nas tylko krem na
maśle.
Jak znajdę zeszyt, to mogę przepis wklepać, jak kogoś interesuje.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|