Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: w...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lasagne, Risotto
Date: 8 Jun 2003 21:45:09 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 41
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <bbv2uq$fq3$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1055101509 12259 192.168.240.245 (8 Jun 2003 19:45:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Jun 2003 19:45:09 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.160.164.82, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159234
Ukryj nagłówki
>
> Użytkownik <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:56ff.00000640.3ee2fa47@newsgate.onet.pl...
> >> Witam!
> >
> >
> > W kwestii risotto zmuszony jestem upewnić się i zapytać, czy na pewno obaj
> mamy
> > tu na mysli risotto popełnione zgodnie z włoskimi zasadami. Czyli ryż
> > np. arborio, wstępnie podsmażony na oliwie i z dodawanym stopniowo
> bulionem,
> > winem... i ewentualnymi dodatkami.
> hmmm rizottto podlane winem?nie wierdzialam ze tak mozna:)
> jakis dokladniejszy przepis kiedy to wino dodawac i jakie?
>
>
> --
> pozdrawiam
> ***agatka****
>
>
Agatko, w zasadzie jesli chodzi o prawdziwe risotto inwencja twórcza należy do
Ciebie a Wloch, który zagosci w Twym domu, bedzie zachwycony. Wino jak
najbardziej, moze być wytrawne czy połwytrawne, a nawet pólsłodkie np. dla
lagodnego risotta warzywnego. Uzyłem nawet kiedyś z przymusu b.przyzwoitego
słodkiego ale uwaga (!!!), żeby nie skarmelizowało. Tak czy owak raczej wino
należy łączyć z bulionem (proporcja ok. 50-50%) który esencjonuje całość; także
rybnym, jeśli np. użyjesz owoców morza. Oczywiscie wino to nie zaden przymus!!!
Mozesz jak najbardziej pozostac przy samym bulionie. Praktykowane jest rownież
potraktowanie juz na sam koniec calosci tartym serem, np. parmezanem.
Zycząc milego eksperymentowania
Pozdrawiam serdecznie
Wok
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|