Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lody domowe
Date: Fri, 18 Aug 2017 20:40:44 +0200
Organization: private
Lines: 95
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<on747k$vji$1@mx1.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1503081653 13525 88.156.90.73 (18 Aug 2017 18:40:53
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Aug 2017 18:40:53 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377651
Ukryj nagłówki
W dniu .08.2017 o 18:22 Anai <a...@g...pl> pisze:
> W dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
>> Cześć!
>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy
>> na kilka godzin.
>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>> uświadczy się łatwo.
>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>
>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
> Ja robiłam takie:
>
> 1/2 kg świeżych truskawek lub innych owoców
> 1 puszka kondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
> 2 małe lub jedno duże opakowanie serka mascarpone
> lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
> 1 op. (200ml) śmietanki kremówki 36%
> albo jeszcze lepiej 42% (ubija się ekspresowo)
> aromat waniliowy, śmietankowy albo inny pasujący do wybranych owoców.
>
> Owoce umyć i zblendować na mus. Jeśli kogoś pestki kłują w zęby -
> przetrzeć przez gęste sitko.
> Mleko kondensowane (uprzednio mocno schłodzone) ubijać na najwyższych
> obrotach miksera około 10 minut. To samo zrobić ze śmietanką, tylko nie
> sugerować się czasem a raczej jej stanem ;)
> Zmiksować mascarpone (jogurt) z owocami, po czym kolejno dodawać mleko i
> śmietankę delikatnie mieszając (łyżką). Przełożyć do pojemnika w którym
> będą się mrozić (musi być nieco większy) i włożyć do zamrażalnika. Po
> godzinie wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika. Po kolejnej
> godzinie czynności powtórzyć.
> Wychodzą naprawdę pyszne...
Brzmi świetnie i zapewne tak smakuje.
Ja przedstawiłem swój przepis dlatego, że nie wymaga mieszania/miksowania
w trakcie mrożenia.
A konsystencja jest prawdziwie lodowa i wiele osób woli takie od kupnej
chemii.
Ikselką się nie przejmuj :)
Sorbet zmiksowany ze żmietanką przez kilka sekund lodami może być tylko
dla kogoś, kto ma _specjalne_ owoce, zamrożone w _specjalnym_
zamrażalniku, dysponuje _specjalną_ śmietanką, używa _specjalnego_
blendera itd.
Do tego _zawsze_ wie, co mówi, a karmieni stołownicy nie mają śmiałości
stwierdzić, że te lody to zimna śmietanka.
--
Trefniś
|