Data: 2017-09-01 13:49:57
Temat: Re: Lody domowe
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .08.2017 o 21:24 <t...@g...com> pisze:
>> Mam słabość do starych książek kucharskich, mam tego parę gigabajtów
>> (oprócz tych na półce), od "Compendium ferculorum" aż po wydania sprzed
>> II
>> wojny. Lektura bardzo pouczająca.
>
> To wspaniałe kompendium wiedzy, dzisiaj praktycznie zakurzone i nie do
> odtworzenia.
No jakżesz?
Są u mnie i służą mi pomocą. Leżą też gdzieś w czeluściach internetu :)
> Zastanawiam się jak bardzo smaki popularnych potraw odbiegały od
> obecnych. Wiąże się to oczywiście z jakością surowców i technologią
> przygotowania.
Należy też pamiętać o modach, ale też o zmianach w postrzeganiu żywienia
człowieka.
Na przykład "Nauka o żywieniu człowieka. Osiągnięcia i wyzwania" - SGGW
2013:
https://www.epnp.pl/ebook/A07776_nauka_o_zywieniu
Tę pozycję szczególnie dedykuję licznym na grupie zwolennikom żywności GMO
- autorzy postulują utrzymanie zakazu uprawy roślin GMO.
>
> O jakich mitach myślisz odnosząc się do dyskusji o piernikach ?
Nie chcę powtarzać tej jałowej dyskusji...
Piernik staropolski dojrzewający to nie jest dowolny, mniej lub bardziej
przypadkowy przepis na piernik, którego ciasto wystarczy odłożyć na kilka
tygodni do dojrzenia przed upieczeniem.
A temu mitowi ulegają nawet takie mistrzynie kuchni jak Magda Gessler (nie
podlinkuję bezużytecznego przepisu, możecie poszukać).
--
Trefniś
|