Data: 2003-12-21 21:06:02
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Malkontent <malkontUSUŃ@go2.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:v...@4...com..
.
W moim domu wszyscy uwielbiają "Gravlax" :
Należy zmieszać grubą sól ok.50g z drobno mielonym cukrem,
lepiej nie pudrem 1:1 , posypać fileta dość grubą warstwą mieszanki
z obu stron i odłożyć do płaskiego szklanego naczynia na 48 godzin.
Po upływie tego czasu wyjąć z naczynia, opłukać pod zimną bieżącą wodą,
osuszyć ręcznikiem i posmarować oliwą. Podaje się pokrojonego w płatki
jak wędzonego na zimno, z cytryną i mrożoną wódką.
pozdr.Alex
|