Data: 2003-12-22 09:07:48
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
Od: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Składniki na 1kg filetów z łososia (wybrać jedynie część brzuszną). Dwa
filtery przystające do siebie.
1/5 szklanki soli
1/5 szklanki cukru
1 łyżka grubo zmielonego lub utłuczonego białego pieprzu (nie moze być
zmielony drobno bo nie chodzi tu o pikatność jeno o smak)
5 g grubo pokrojonego koperku.
Technologia :
Lekko ponacinać skórę w filetach.
Natrzeć oliwą i natrzeć solą, cukrem i pieprzem. Obsypać koperkiem. Złączyć
ze sobą dwa płaty. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Przewracać rano i wieczorem (bez otwierania folii, łosoś puszcz soki i
chodzi o to aby sie to równomiernie rozłożylo). Po 48 godzinach wyjąć,
oczyścić z koperku. Przed podaniem wstawić na krótko do zamrażarki (aby
lekko stwardział, lepiej się go wtedy kroi - nie zamrażąć na kość !!!).
Kroić skośnie w płaty (są wtedy większe). Podawać na stół z ósemkami
cytryny. Nie wiem czy na Wigilię ale na świateczny stól napewno.
Wesołych Świat,
Marek Powichrowski
|