Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.neostrada.pl!nemesis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.ne
ostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MAKARON (Z)RECZNIE
Date: Mon, 20 Jul 2009 17:42:54 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 52
Message-ID: <h423gl$rq$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <h3u7um$idu$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h3viof$1r46$1@opal.icpnet.pl>
<h3vomr$ije$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h40eqt$iji$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hmmh60scqj9j.1pbnzwcvf0le0$.dlg@40tude.net>
<h40va5$54f$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h41hnr$6p9$2@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcn11.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1248104790 890 83.6.229.11 (20 Jul 2009 15:46:30
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Jul 2009 15:46:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090719-1, 2009-07-19), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323584
Ukryj nagłówki
Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
news:h41hnr$6p9$2@news.onet.pl...
> Panslavista pisze:
> > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> > news:hmmh60scqj9j.1pbnzwcvf0le0$.dlg@40tude.net...
> >
> >> Dnia Mon, 20 Jul 2009 02:37:23 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> >>
> >>
> >>
> >>> Nie załamuj mnie... Z _młodej_ wołowiny??? Rosół to się robi ze starej
> >>> krowy - emerytki (ważne żeby nie z buhaja - emeryta), takiej że mięso
> >>> rosołowe tylko na farsz do krokietów po zmieleniu się nadaje.
> >>>
> >> Tak było za socjalizmu, kiedy w sklepie "rzucano" ludziom starą, twardą
> >>
> > jak
> >
> >> podeszwa wołowinę ze wstrętnym, twardym, śmierdzącym i żółtym
tłuszczem.
> >> Jeśli lubisz rosół śmierdzący starym zwierzem, to Twoja sprawa...
> >>
> >>
> >>> Młoda
> >>> wołowina daje rosół za jasny i za cienki w smaku!
> >>>
> >> Mówisz o cielęcinie.
> >> Młoda wołowina to nie cielęcina.
> >> A kolor polskiego! rosołu pogłębia się przez dodanie (obowiązkowo)
> >> przyprażonej na sucho połówki cebuli - nie tylko kolor, ale i smak i
> >>
> > aromat
> >
> >> cudowny nadaje ona rosołowi.
> >>
> >
> > Dokładnie. Młoda wołowina ma biały tłuszcz, a nie żółty. Na odmianę kury
i
> > kaczki muszą miec żółty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rosół
ugotować z
> > wołowiny i drobiu.
> > Smaczny jest też rosół z gołębi.
> >
> >
> >
> I z "domowej" gęsi. Chyba najsmaczniejszy ze wszystkich (moim zdaniem).
I z baraninki ale trzeba albo być góralem (jak ja) albo wyznawcą pewnych
religii.
|