Data: 2014-12-21 21:06:22
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2014 o 20:30 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia 21 Dec 2014 19:16:35 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> Witam.
>>
>> Majonez domowy to nie problem. Ale wyczytałem jakiś czas temu, że
>> dodatek żółtek na twardo znacznie podnosi jakość smakową majonezu.
>> Majonez kręcę ręcznie rózgą. Obawiam się, że jak dodam żółtko ugotowane
>> na twardo to się nie rozetrze i będą grudki. Ktoś ma jakieś
>> doświadczenia z dodawaniem ugotowanego żółtka do majonezu?
>>
>> Z góry dzięki i pozdrawiam.
>
> Przetrzyj przez drobne sitko lub zmiksuj z małą ilością oleju/oliwy -
> dopiero potem dodaj do majonezu.
Zastanawiam się, jak żółtko na twardo może polepszyć smak majonezu?
Oczywiście każdy ma swoje gusta, ale surowe żółtko jest znacznie
smaczniejsze od tego na twardo!
BTW - posłodźcie sobie ugotowane żółtko i porównajcie smak z koglem
moglem...
Brrr...
--
Trefniś
|