Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!postnews.google.com!v33g2000cwv.googlegroups.com!not-for-mai
l
From: "ikselka" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masa orzechowa
Date: 1 Jan 2007 05:52:19 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 32
Message-ID: <1...@v...googlegroups.com>
References: <en3igs$3at$1@news.onet.pl>
<1...@k...googlegroups.com>
<4...@w...pl> <en8qev$i2v$1@news.onet.pl>
<en9bdj$rag$1@news.wp.pl> <enavn4$ak8$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.240.124
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1167659544 24158 127.0.0.1 (1 Jan 2007 13:52:24 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Jan 2007 13:52:24 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <enavn4$ak8$1@news.onet.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: v33g2000cwv.googlegroups.com; posting-host=83.28.240.124;
posting-account=tAYDVw0AAAAHd66i69pwcuGrT5kzbrz4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287044
Ukryj nagłówki
Alek napisał(a):
> Użytkownik "Maggie" <m...@w...pl> napisał
> >
> > Tą masę już zrobiłam, ale właśnie dodałam orzechów na oko i
> > wyszło za rzadkie i musiałam dodatkowo zagęścić...
> >
> > Ale dzięki Tobie następnym razem nie będzie dodatkowych
> > przygód :) Wielkie dzięki. Masę bardzo polecam...
>
> A mi nie wyszła, mam teraz garnek pełen czegoś o konsysytencji
> śmietany co wcale nie chce się ubijać i kompletnie nie nadaje się
Dodaj baaaaaaaaaaaaaardzo miękkiego masła - jakieś 1/2 kostki. Tylko
żeby to wszystko miało temp. pokojową! Też mi się tak zrobiło
wczoraj, bo chyba budyń za mało gęsty (użyłam Winiary) i nie
związał wilgoci, trzeba to zemulgować z większą ilością
tłuszczu. I cukru dodaj. Ubijaj na najwyższych obrotach, aż zacznie
bieleć i wtedy już O.K. - ubijaj dalej, az zwiększy objętośc i
stanie się jasnym, puszystym kremem. Pojawią się dziwne stadia -
kłaczki, bryłki, ale one w trakcie ubijania się rozkleją i
powstanie to, o co chodzi.
Uwaga: jeśli masa się zwarzy - wstawić naczynie do miski z ciepłą
wodą i ubijać do połączenia się składników. Kiedy zauważysz,
że już się zaczynają łączyć, wyjmij z ciepłej wody i dalej
ubijaj. Murowany sposób.
Na przyszłość: lepiej gotowac budyń z 1 i 1/2 op. na 1/2 l mleka.
Wilgoć będzie związana w skrobi. A rzadkie i tak będzie - po
dodaniu cukru i orzechów rzednie, ale potem po ostygnięciu pomimo
rzadkiej konsystencji ładnie się ubija. Robiłam już coś z 12 razy.
|