Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Mon, 02 Oct 2017 17:22:25 +0200
Organization: private
Lines: 99
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<oq2r6k$uhj$2@news.icm.edu.pl>
<59c78024$0$639$65785112@news.neostrada.pl>
<oq8fda$cjt$1@news.icm.edu.pl>
<59c8fe5b$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<oqb9hk$1p8$1@news.icm.edu.pl>
<59ca2a97$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
<oqe2i5$l9e$1@news.icm.edu.pl>
<59cb710c$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<oqhf04$pum$1@news.icm.edu.pl>
<59ccf508$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<oqj7g4$41r$1@news.icm.edu.pl>
<59ce1bfc$0$15208$65785112@news.neostrada.pl>
<oqo38g$lh9$1@news.icm.edu.pl>
<59d0aba6$0$5161$65785112@news.neostrada.pl>
<oqqtli$dja$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<oqs4mg$1eg$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<oqtiqm$jet$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1506957752 31849 88.156.90.73 (2 Oct 2017 15:22:32
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Oct 2017 15:22:32 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378496
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 16:34 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
> W dniu 2017-10-02 o 08:18, Trefniś pisze:
>> W dniu .10.2017 o 03:21 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>
(...)
>>> Napisz coś o swoich daniach z tygodnia :-)
>>>
>> Wczoraj była focaccia w ortodoksyjnej postaci (placek, pomidory,
>> czosnek,
>> przyprawy).
>>
>> Kapusta, którą kisiłem od ostatniego nowiu ma jedną, ale istotną dla
>> mnie
>> wadę.
>> Wprawdzie jest jak zwykle przepyszna, ale utraciła jędrność.
>> Niestety, prawie jej nie czuć pod zębami.
> To znaczy, że za miękka?
Odrobinkę, lubię kiedy lekko chrupie pod zębami.
>> W wielu potrawach nie ma to znaczenia, ale na przykład sałatka z
>> jabłkiem
>> wiele traci.
> Ja wolę bez jabłka, bo z jabłkiem jest za słodka.
To zwykle kwestia ilości jabłka. Też nie lubię, kiedy zaczyna wyraźnie
smakować jabłkiem.
Tu chodzi wyłącznie o złamanie kwaśności kapusty, niektórzy dodają
odrobinę cukru. Ale IMHO jakaś słodycz być musi :)
To jest dokładnie jak z soleniem słodyczy - niby bezsens, ale mocno
wzbogaca tę słodycz.
Choćby modny ostatnio smak solonego karmelu (też mi odkrycie), ciasteczka
w stylu Digestives, czy cukierki Werthers Original.
>> Pomijając jakość samej kapusty, problemem może być rozpoczęcie
>> ogrzewania
>> przez kaloryfery.
>> Byłem poza domem, nie mogłem odpowiednio zareagować.
>> Bo przypominam, po okresie wczesnej, burzliwej fermentacji, należy
>> zapewnić kapuście dość umiarkowaną temperaturę (nie więcej niż powiedzmy
>> 22 stopnie C).
>>
> Dobrze te kaloryfery u Ciebie grzeją. U mnie w bloku i na całym osiedlu
> jest automatyka pogodowa. Kaloryfery zaczynają grzać jak na dworze jest
> 12 stopni C. I tak zakręcam i odkręcam kiedy ja chcę. Co prawda pokrętło
> trzeba ustawić na max, czyli na "5". Kaloryfery są i tak ledwo ciepłe.
> Parę przystanków dalej u mojego kolegi jak grzeją to są gorące i może
> sobie ustawić pokrętło np. na "2". Co administracja to inni ludzie.
> Jedni uczciwi, inni okradają ludzi na licznikach itd.
Zarządca nieruchomości powinien zapewnić temperaturę 20 stopni w
pomieszczeniach mieszkalnych, przy czym w łazienkach 24 stopnie. Masz
prawo się tego domagać, choć pewnie nie jest to takie proste.
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1752-kiedy-zarzadc
a-ma-obowiazek-wlaczyc-ogrzewanie
--
Trefniś
|