Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:CUlYTF9Pi96viKgYl7/idsd451o=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59e5ccaf$0$648$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<os316t$6iv$1@news.icm.edu.pl>
<59e51630$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e52510$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<59e52892$0$5146$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<os3e0r$gh1$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 17 Oct 2017 09:26:08 GMT
Lines: 94
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.106.49
X-Trace: 1508232368 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 648 37.47.106.49:22292
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 1698281155
X-Received-Bytes: 5718
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379095
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 01:28 Trefniś <t...@m...com> pisze:
>
>> W dniu .10.2017 o 01:05 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>
>>> W dniu 2017-10-17 o 00:22, Trefniś pisze:
>>>> W dniu .10.2017 o 23:45 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>>
>>>>> samya <s...@p...onet.pl> wrote:
>>>>>> Trzeba tez zwrocic uwage jaki rodzaj tluszczu zawiera maslo,
>>>>> Ha - tylko jeden raz kupiłam masło z wyszczególnieniem ,,83 % tłuszczu
>>>>> MLECZNEGO" - i kurczę już nie mogę na nie trafić, nie pamiętam firmy,
>>>>> bo
>>>>> kupiłam w pośpiechu i potem mj ktoś w domu wyrzucił papierek do
>>>>> śmieci.
>>>>> No
>>>>> tragedia.
>>>>>
>>>>>> bo zdarzaja
>>>>>> sie domieszki roslinnych (i nie mam tu na mysli tzw. "miksow", tylko
>>>>>> maslo 82 lub 83%).
>>>>> Piszą na opakowaniach np. ,,82 % tłuszczu". To ewidentna furtka do
>>>>> fałszerstw. Należy się liczyć właśnie z zawartością tłuszczu
>>>>> roślinnego,
>>>>> a
>>>>> kij wie, czy aby nie smalcu, utwardzonego tłuszczu kokosowego,
>>>>> wołowego
>>>>> lub
>>>>> oleju :-(
>>>> W moich starych książkach kucharskich, którymi tu wszystkich uparcie
>>>> epatuję, pisano już na początku ub. wieku o fałszowaniu masła łojem
>>>> wołowym i innymi tłuszczami zwierzęcymi.
>>>>
>>>> Obecnie mówi się tylko o fałszowaniu masła tłuszczami roślinnymi, bo
>>>> taką
>>>> domieszkę najłatwiej zbadać. Wystarczy stwierdzić w maśle zawartość
>>>> fitosteroli (niestety tylko w laboratorium).
>>>>
>>>> Na razie szukam informacji, czy w ogóle bada się w Polsce pod kątem
>>>> zawartości tłuszczy innych niż mleczny, albo chociaż czy bada się
>>>> procentową zaw. tłuszczu mlecznego w maśle.
>>>>
>>>>
>>> Wiesz gdzie mógłbyś zapytać? U rzecznika konsumentów. Nawet mailowo czy
>>> z ich strony, to mniej czasu Ci to zajmie
>>
>> Poniekąd mam już chyba cząstkową informację...
>>
>> Definicja: "Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek
>> tłuszczów roślinnych o określonej zawartości tłuszczu mlecznego".
>>
>> Zatem prawdopodobnie badają masło wyłącznie pod kątem zaw. fitosteroli,
>> tłuszcze zwierzęce ich nie interesują.
>>
>> Literatura (pdf) jako dowód:
>> https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sourc
e=web&cd=3&ved=0ahUKEwiv8czepPbWAhWC2RoKHUJECmAQFggz
MAI&url=http%3A%2F%2Fagro.icm.edu.pl%2Fagro%2Felemen
t%2Fbwmeta1.element.agro-article-139711b4-1d94-4531-
a930-ec5a3603a1a4%2Fc%2F04_Nogala.pdf&usg=AOvVaw0oS8
zYN_1LEa3JaAAZiSg9
>>
>> Skrót:
>> goo.gl/PrgHed
>>
>> Teraz tylko sprawdzić, czy badają procentową zaw. tłuszczu mlecznego i
>> czy da się go łatwo odróżnić od innych tłuszczy zwierzęcych.
>
> Niestety, nasze podejrzenia okazały się słuszne.
> W powyższym, podlinkowanym źródle:
>
> "Jak dotąd nie opracowano oficjalnej metody pozwalającej na szybkie i
> jednoznaczne
> określanie proporcji tłuszczu mlecznego w mieszankach tłuszczowych."
>
> Dodając do tego samą definicję masła - procentowa zawartość w maśle
> tłuszczy zwierzęcych innych niż roślinne nie jest badana, bo nie ma
> skutecznej i jednoznacznej metody.
>
> Przykre, nawet nie potrafimy określić skali procederu!
>
Od wielu lat mam te podejrzenia. Przede wszystkim dlatego, że DOKŁADNIE
pamietam masło robione przez Babcię. A ile osób może mieć jakąkolwiek skalę
porôwnawczą tego typu? :-(
Jego konsystencja, zapach i tzw. smarowność były
zupełnie inne niż dzisiejszego masła ze sklepu - tamto miało przyjemny,
kwaskowaty, typowo tzw. maślany, wyraźnie wyczuwalny zapach, konsystencję
idealnie gładką, smarowność idealną. Dzisiejsze (na zimno) jest pozbawione
JAKIEGOKOLWIEK zapachu, przy smarowaniu często wykazuje pękanie zwane też
złomem, no i ma konsystencję gęstej lepkiej pasty lepiącej się do noża, a
nie kremu, dającego nożowi idealny poślizg.
Masło sklepowe ma cechy zupełnie jak ten biały rafinowany łój! Na podstawie
porównania ww. cech oceniam, że może go (łoju) być nawet do 50%!
Coś przecież robią z tym porozbiorowyn tłuszczem...
--
XL
|