Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Maszynka do makaronu.
Date: Wed, 27 Jan 2016 12:58:42 +0100
Organization: private
Lines: 65
Message-ID: <o...@t...home>
References: <8...@g...com>
<o...@t...home>
<e...@g...com>
<o...@t...home>
<0...@g...com>
<o...@t...home>
<2...@g...com>
<o...@t...home>
<56a810d2$0$646$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-229-17.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1453895927 3355 78.8.229.17 (27 Jan 2016 11:58:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Jan 2016 11:58:47 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:368933
Ukryj nagłówki
W dniu .01.2016 o 01:32 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>
> A tę maszynkę jak widzisz? Lipa czy nie?
> http://allegro.pl/maszynka-do-makaronu-ciasta-tytoni
u-hoffner-3w1-i5153090793.html
>
Szczerze mówiąc, po wyglądzie na zdjęciach nie potrafię z absolutną
pewnością ocenić.
Ta maszynka źle nie wygląda, choć szkoda, że nie widać owych pazurów
wydłubujących makaron spomiędzy wałków tnących.
Hoeffner to też nie jest firma krzak, ale raczej sieć sklepów (?). Nie ma
100% pewności jakości.
Ale "jakąś" opinię ma, skoro na innej aukcji Hoeffman jest sprzedawany
jako Hoeffner (też maszynka do makaronu, ale 35 zł drożej).
Elementy tnące ze stali nierdzewnej, z daleka radziłbym trzymać się od
wałków tnących z tworzyw sztucznych (ciasto potrafi do nich przylgnąć).
W opisie zachwalają możliwość cięcia tytoniu, oraz kawy. To dość ciekawe :)
Nie potrafię ocenić rzetelność sprzedającego z allegro, ale pomysł z
mieleniem/cięciem kawy jest dość oryginalny :)
To nie jest tak, że niektóre maszynki w ogóle nie robią makaronu.
Bywa tylko, że ciasto musi być bardzo suche (np. 10 jajek na 1kg mąki i
ani kropli wody), do tego podsuszone po wałkowaniu.
Takie ciasto ciężko się wyrabia, ciężko wałkuje (zwłaszcza, że trzeba
najcieniej), a przy cięciu wyschnięte boki rozkruszają się.
Jeśli ciasto zbyt wilgotne, owe pazury o których pisałem nie wyjmują
makaronu spomiędzy wałków tnących. Ciasto zbija się z powrotem w
nieforemne bryły. Do tego trzeba wypracować szybkość cięcia. Zbyt szybkie
lub za wolne sprzyja zaleganiu ciasta między wałkami.
Gwarancji nie dam, ale chyba można tej maszynce dać szansę.
--
Trefniś
|