Data: 2005-02-11 14:07:15
Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <1...@c...net>,
Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> wrote:
> Dnia Fri, 11 Feb 2005 14:17:18 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Wladyslaw Los*, w
> wiadomości news:<news:wlalos-E18656.14171811022005@newsfeed.one
t.pl> zawarł,
> co następuje:
>
> >> szkodzi pozywienie smazone - wlasnie ze wzgledu na zmienione przez
> >> temperature wlasciwosci tluszczu
> > A na czym to te zmiany polegają?
>
> Moja wiedza dotyczy smażenia na olejach, w bardzo wysokich temperaturach.
Jak wysokich?
> Występuje wtedy tworzenie wolnych rodników, głownie z kwasów
> wielonienasyconych, a z tego wynikają nam uszkodzenia DNA, ok. 100 schorzeń,
> obniżenie płynności błon komórkowych etc.
> Wniosek - wszystko może być niezdrowe, dlatego należy dbać o swoją dietę w
> zależności od potrzeby, wieku, stanu zdrowia i wskazań lekarza, z niczym nie
> przesadzać, a przede wszystkim nie głosić nieprzemyślanych opinii
> dotyczących szkodliwości dla każdego.
A tu się całkowicie zgdzam.
Władysław
|