Data: 2010-05-12 08:59:05
Temat: Re: Mięso - co robić, żeby nie było "gumowe" itd.?
Od: Theli <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Yarael Poof pisze:
> Witam.
> Czy ktoś ma może gdzie spisane zasady jak piec/gotować różne rodzaje
> mięsa? Nigdy tego nie pamiętam. Jedne żeby były miekkie trzeba długo
> smażyć lub gotować, inne właśnie wtedy robią się gumowate itd.
> Generalnie interesuje mnie wieprzowina, wołowina i drób, dokładniej
> kurczaki i indyk.
> Zawsze albo mi wyjdzie za twarde-gumowate, albo suche, albo surowe.
> Osttanio widziałem w kuchnia.tv jak Jamie Olivier robił jakąś pieczeń
> wieprzową - normalnie aż się sama rozpadała...
W skrócie:
Mieso chude, ,,czyste'', czyli samo mięso bez włókien, np. piersi z
kurczaka - krótko w niskiej temperaturze.
Mięso tłuste, a nawet nie tyle tłuste, co poprzerastane włóknami jak np.
karkówka, wołowina - długo w wysokiej temperaturze.
th
--
http://nitkowo.bloog.pl
|