Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:IjdUG5uy4JT3hJ6/gYl90t0ia/g=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59c1166c$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Mięso puchnie
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <opo89e$plo$1@news.icm.edu.pl>
<4...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<b...@g...com>
<oppalt$ef6$1@news.icm.edu.pl>
<e...@g...com>
<59c0c6d2$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
<59c0e22f$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<59c0e3e1$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<59c0f99f$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
<59c104f5$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<59c10f0c$0$15195$65785112@news.neostrada.pl>
<59c11460$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 19 Sep 2017 13:06:52 GMT
Lines: 72
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.34.159
X-Trace: 1505826412 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 645 79.185.34.159:51411
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 3801394676
X-Received-Bytes: 3829
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378116
Ukryj nagłówki
krys <k...@p...priv.pl> wrote:
> XL wrote:
>
>> krys <k...@p...priv.pl> wrote:
>>> XL wrote:
>>>
>>>> krys <k...@p...priv.pl> wrote:
>>>>> FEniks wrote:
>>>>>
>>>>>> W dniu 19.09.2017 o 09:27, krys pisze:
>>>>>>> t...@g...com wrote:
>>>>>>>
>>>>>>>> W dniu poniedziałek, 18 września 2017 22:35:11 UTC+2 użytkownik
>>>>>>>> Animka napisał:
>>>>>>>>> W dniu 2017-09-18 o 20:42, t...@g...com pisze:
>>>>>>>>>>> Skurczybyk -- ten może się nada?
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> --
>>>>>>>>>>> Jarek
>>>>>>>>>> Zimne nóżki ze skurczybyka ?
>>>>>>>>> O! zimne nóżki chyba zrobię, ale z kopytek świniaka.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> --
>>>>>>>>> animka
>>>>>>>> To specjalność warszawska. Kiedykolwiek jestem u moich przyjaciół w
>>>>>>>> W-wie to zawsze próbuje tego specjału. W Wielkopolsce nie ma (a
>>>>>>>> szkoda) takiej tradycji. Tu jest raczej gzik z pyrami, a w dobre dni
>>>>>>>> szneka z glancem na podwieczorek...)
>>>>>>> Jak nie ma, jak jest? Tylko na Wielkopolsce to się galat nazywa.
>>>>>>
>>>>>> U mnie mówiło się galaRt. To wprawdzie nie Wielkopolska, ale po
>>>>>> sąsiedzku - Kujawy.
>>>>>
>>>>> Galat jest "z drugiej strony", z pogranicza Wielkopolski i Dolnego
>>>>> Śląska. A na Lubelszczyźnie je sie galaretę.
>>>>> Chyba sobie zimne nóżki wyprodukuję...
>>>>>
>>>>
>>>> Galareta.
>>>
>>> Nie. Każdy ma prawo jeść to, co lubi. Galaretę, gala(r)t, zimne nóżki.
>>
>> W zalezności od miejsca zamieszkania. My, Królewiacy, zachowaliśmy
>> najwięcej Polszczyzny w niezmienionym stanie.
>> https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Królestwo_Polskie_(k
ongresowe)
>
> A nawet bardziej.
>>
>>>
>>>> // i Polszczyzna!
>>>
>>> WTF?
>>
>> Galart to gwarowe (poznańskie) regionalne zniekształcenie "galarety" - w
>> słowniku języka polskiego tego nie ma:
>> https://sjp.pwn.pl/szukaj/Galart.html
>
> Laćków i glapy też w sjp nie ma, a jednak ludzie używają, potrafią się
> porozumieć i dają radę
Tak?? Właśnie padłam z wrażenia - jak żyję nie spotkałam się z tymi
słowami. Czy to może jakieś przekleństwa? Bo moze powinnam się obrazić?
:-)
> bez wykazywania wyższosci KRÓLEWIAKÓW nad resztą
> (oczywiście tą gorszą)
Rozumiesz jak chcesz.
--
XL
|