Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Młody piernik Re: Młody piernik

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Młody piernik

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:LzVzKwSCNkMtSUtGA9e4kJFsu70=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59c6b276$0$15201$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Młody piernik
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <s...@f...lasek.waw.pl>
Date: 23 Sep 2017 19:13:58 GMT
Lines: 57
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.30.15
X-Trace: 1506194038 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15201 79.185.30.15:54060
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 2484362936
X-Received-Bytes: 4277
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378278
Ukryj nagłówki

Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Powodowany sugestiami, bym choć raz zrobił po dwakroć to samo, przemogłem
> się i powtórzyłem wypiek wymyślonego wcześniej piernika. Pomyślałem sobie,
> że skoro będę musiał postępować zgodnie z recepturą, choćby nawet przez
> siebie stworzoną, to niech to będzie coś prostego i szybkiego, by zbytnio
> przy tym się nie nudzić. I tak oto powstał piernik minimalistyczny,
> pozbawiony wszelkich nadmiarowych składników.
>
> 200 ml oleju (rzepakowy) i pół litra piwa (tyskie) wlałem do gara. Do
> tego porcja proszku do pieczenia, taka na pół kilo mąki. Zamiast proszku
> mogłaby być sama soda (wodorowęglan sodu, NaHCO3), ale nie miałem.
> To z technologicznego punktu widzenia jest najważniejsze -- olej z wodą
> się nie miesza. Z piwem też. Ale soda jest emulgatorem dla tych dwóch
> substancji -- jeśli się to zmiksuje, powstaje emulsja kropelek tłuszczu
> zawieszonych w roztworze wodnym. Coś jak mleko.
>
> Jeszcze osłodziłem wedle uznania. Ilość cukru nie jest krytyczna
> dla przepisu. Ja dałem trzy łyżki, takie trochę większe, jak mam w
> słoju z cukrem. Ale można więcej. Albo mniej. Jeśli ktoś woli bardziej
> tradycyjnie, może cukier zastąpić miodem. Lub zbliżonym do niego
> syropem glukozowo-fruktozowym. Ponadto przyprawy. Przyprawy rozdrabniam
> w młynku udarowym, a na koniec do młynka dodaję cukru. Cukier ułatwia
> ich równomierne rozprowadzenie, nie tworzą się grudki suchego pyłu.
>
> Miksuję ręcznym mikserem. Końcówki te do bicia piany, nie śruby do ciast.
> Mleczna emulsja powstaje dość szybko. Nie zaszkodzi pokręcić jeszcze
> trochę, by wbić w to powietrze. Dalej mąka -- tyle, by z mleka zrobiła
> się śmietana. To tym bardziej należy poubijać, ciasto "zbiszkoptyzować"
> -- proszku jest mniej niż zwykle w przepisach. Potem mąka w większej
> ilości. Dodawana stopniowo, bo tak łatwiej wyrabiać. Dodawana do tego
> momentu, kiedy jeszcze będzie dało się tymi wiatraczkami kręcić. Wchodzi
> trochę mniej niż kilogram. I to już jest koniec. Ciasto odchodzi wtedy
> dość dobrze od gara czy misy (u mnie: stal nierdzewna).
>
> Da się to wyłożyć do formy (konsystencja trochę bardziej gęsta od ciast
> wlewanych), by powstał placek gruby na cal czy dwa. Da się rozpłaszczyć
> na stolnicy i wykroić pierniczki (choć jest nieco rzadsze od ciasta,
> z którego zwykle wykrawa się pierniczki). Jednego i drugiego próbowałem.
> A nawet zapiekłem trochę ciasta ze śliwką w środku w opiekaczu do tostów.
> Szybko i sprawnie powstał pierniczek nadziewany śliwką.
>
> Jeszcze zrobiłem wersję z większą ilością oleju. Ciasto ma wtedy wyraźnie
> tłustą powierzchnię. Włożone do formy można przed upieczeniem pokroić
> -- cięcia nie zabliźniają się do końca. Po upieczeniu da się wzdłuż tych
> linii piernik rozłamywać. W jednej i drugiej wersji upieczone ciasto ma
> miękkość należną piernikowi.
>
> Teraz przyprawy. Używam dużo cynamonu, sporo kolendry i sporo kminku.
> Rzecz jasna imbir. Ponadto goździki, anyż (nie zawsze), czarny pieprz,
> kmin rzymski. Jeszcze kardamon i gałka muszkatołowa. Może być też ziele
> angielskie.
>

To jest piernik a la stary piernik :-))

--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.09 Anai
24.09 XL
24.09 Qrczak
24.09 XL
24.09 Jarosław Sokołowski
24.09 stefan
24.09 Jarosław Sokołowski
24.09 Anai
24.09 XL
24.09 FEniks
22.11 j...@g...com
23.11 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?