Data: 2007-07-20 12:36:22
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: Tomasz <t...@w...delthis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 20 Jul 2007 07:48:17 +0200, tomolek napisał(a):
> Co do tych rur, chemii itd, to piwo obecnie produkuje
> sie w duzych browarach metoda "grawitacyjna" (HGB)
Gravity oznacza w tym wypadku raczej "stężenie", bo chodzi o warzenie
brzeczki o podwyższonej gęstości, a następnie rozcieńczanie wodą.
Takie warzenie piwa jest o wiele wydajniejsze i oszczędniejsze.
O negatywnym wpływie tej metody na smak piwa nic mi nie wiadomo, sądzę, że
wiele innych czynników odgrywa tu dużo znaczniejszą rolę. A największą z
nich gust i nieświadomośc klientów, którym się wmawia reklamą, że tak
właśnie piwo winno smakować.
W przypadku alkoholizowania piwa faktycznie łatwiej i taniej jest przed
fermentacją dodać do brzeczki syropów maltozowych. Przy bardzo wysokich
stężeniach alkoholu piwo można dofermetować neutralnymi smakowo drożdżami
winnymi lub gorzelniczymi.
--
Tomasz
|