Data: 2009-09-11 20:47:11
Temat: Re: Nalewki/likery na wodce (nie na spirytusie etc.)?
Od: "Maciej S." <m...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>
> Oczywiście że można, z tym że trzeba pamiętać - w przepisach podawany jest
> spirytus z jednego powodu , duża zawartośc alkoholu - bo to właśnie
> alkohol wydobywa smak z 'przypraw', nalewka na wódce nie będzie tak
> wyrazista w smaku jak ta na spirytusie, i powinna dojrzewać znacznie
> dłużej niż te spirytusowe (myśle że około 2miesiące, spirytusowe 2-3tyg)
>
Nie zgadzam się, w większości przsepisów spirytus miesza się z wodą, owoców
nie maceruje się w czystym alkoholu - bo skórka denaturuje i utrudnia
przedostawanie się dobroci z głębi owocu.
Czas maceracji owoców to jakieś 2-3 tygodnie, czas dojrzewania nalewki - od
3 miesięcy (aroniowa) do roku (winogronowa - przed rokiem nie wolno tknąć).
Najlepszą metodą jest maceracja w alkoholu, następnie zasypanie cukrem i
wystawienie na słońce, i połacze nie obu składników.
MS
|