Data: 2012-09-21 19:11:16
Temat: Re: No, to co u Was dzisiaj na stole?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 21 Sep 2012 11:03:13 +0200, krys napisał(a):
> Aicha wrote:
>
>> Ja tam sobie sama robię, taki ślunski. Z tego, co zapomnę w lodówce ;)))
>
> Daj przepis, please! Mój TŻ smaki dzieciństwa wspomina, sam próbował robić
> metodą prób i błędów, ale nie daje rady.
>>
Przecież podawałam link:
http://www.blejtrama.bro.pl/konserwa.html
"Ser topiony z kminkiem, którego rodowód sięga końca XIX wieku. W dawnych
czasach zwany był ?hauskyjzą?. Spotykany był na Opolszczyźnie, Śląsku i w
Wielkopolsce. Na ogół powstawał z niesprzedanego twarogu, stąd zapewne jego
wielkopolska nazwa - ?zgliwek? lub ?zgliwik?. Spotykany jest także w kuchni
niemieckiej pod nazwą ?kochkäse?. Dzięki smażeniu nie musiał być
przechowywany w chłodnych piwnicach. Do dzisiaj wytwarzany jest wedle
domowych przepisów, z sera twarogowego chudego i ćwierć tłustego, a
następnie pasteryzowany, bez dodatku konserwantów. Można dodawać do niego
także czosnek, cebulę, pieprz, szczypior, zioła, nawet jaja i piwo (dwa
ostatnie dodatki są popularne na Śląsku).
W śląskiej gwarze przepis brzmiał tak:
"Hauskyjza (inakszy ?dumowo kyjza s kminkym?) - kunsumowo szpecyjo
rychtowano s bjouyj kyjze a kminka, s kerych robi sie miszung, uodstowjo go
na pora dniuw, a potym trza go zgrzoć a skwarzić. Hauskyjza forymniy wunio,
kej dugo niyprane fuzekle".
Przepis 1:
1.
Pół kilo twarogu, w zamkniętym naczyniu postawić w ciepłym miejscu,
na kilkanaście godzin.
2.
Jak znacznie się od niego wydzielać charakterystyczny zapach (sera
pleśniowego) wyjąć
3.
Następnie ser smażyć na łyżce rozgrzanego masła kilka minut aż
powstanie jednolita masa.
4.
Wbić jajko, roztrzepać, doprawić kminkiem (lub koperkiem,
szczypiorkiem), solą i pieprzem.
Przepis 2:
1.
Wszystko razem wymieszać z dodatkiem sody, odstawić na 1 godzinę.
2.
Miskę postawić na garnku z wodą i gotować do rozpuszczenia.
3.
Następnie usmażyć.
4.
Po ostygnięciu podawać z chlebem, doskonale smakuje ze świeżym,
ciepłym pieczywem. "
--
XL
|