Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
n1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-sp
o-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<nbbuk3$2na$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<nbd8qa$cl4$1@dont-email.me> <56daa0a4$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<nbejsd$mlq$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<nbeob4$7ek$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<56db229c$0$690$65785112@news.neostrada.pl> <nbf9nj$anl$1@dont-email.me>
<56db30d9$0$699$65785112@news.neostrada.pl> <nbfc3j$k3o$1@dont-email.me>
<56db3ac9$0$22841$65785112@news.neostrada.pl>
<nbfe8n$skv$1@dont-email.me> <56db4289$0$694$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<56db545f$0$683$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sat, 5 Mar 2016 23:24:35 +0100
Message-ID: <7...@4...net>
Lines: 52
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.246.29
X-Trace: 1457216676 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 684 79.191.246.29:5311
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370142
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 05 Mar 2016 22:49:21 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2016-03-05 22:42, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Sat, 05 Mar 2016 21:33:15 +0100, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2016-03-05 21:09, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>>> "Qrczak"<q...@q...pl> wrote in message
>>>> news:56db3ac9$0$22841$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Za to można mieć "Parówki cielęce" z zawartością 52% cielęciny (co
>>>>>>>>> jest i tak rekordem Polski, bo wszystkie inne mają dużo mniej albo
>>>>>>>>> tylko aromat z cielaka).
>>>>>>>>
>>>>>>>> Co stanowi resztę, 48%? Tłuszcz? Podroby? W czym to ujmuje wartości?
>>>>>>>
>>>>>>> 43% - wieprzowina.
>>>>>>
>>>>>> E... no to nie widzę problemu. A Ty?
>>>>>
>>>>> A ja odróżniam dziecko krowy od świni.
>>>>
>>>> Ja też. :-) Ale ponieważ nie jestem ani muzułmaninem ani Żydem
>>>> to nie przywiązuje tak "religijnej" uwagi do zawartości wieprzowiny
>>>> w parówkach - zakładam, być może błędnie, że wszystkie są
>>>> z wieprzowiną, bo smaczna jest... Te cielęce mają udział droższego
>>>> mięsa cielęcego, te drobiowe mają udział droższego mięsa
>>>> drobiowego (pewnie tańszy indyk a nie kurczak) co nie znaczy
>>>> że jakiekolwiek z tych parówek są koszerne - nie są.
>>>>
>>>> Jeśli skarżysz się o to, że nazwa parówki cielęcej jest nieprawidłowa,
>>>> że powinna się nazywać "cielęco-wieprzowa" to w pełni Cię poprę :-)
>>>> Gdzie mam podpisać/napisać petycję?? :-))))
>>>
>>> Nie ma sprawy.
>>> Po prostu czytam etykiety.
>>> Niestety w sklepach mięsnych nie zawsze etykieta jest "na widoku",
>>> czasami to po prostu kartka z tekstem typu: "skład surowcowy wyrobu
>>> wymieniony jest w księdze produktów dostępnej u sprzedawcy".
>>>
>>
>> Masz prawo żądać jej przedstawienia przy ladzie. Moja córka tak robi - i
>> dodam, że, o kolejna zgrozo, wobec uczulenia Wnusi na białko mleka trudno
>> jej znaleźć wędlinę dla dziecka, w której nie byłoby także np białka z
>> MLEKA lub SERWATKI!!!
>> 3-O
>> 3-O
>> 3-O
>
> Trudno?
> A u babci??
>
Nie prowadzę notorycznej produkcji, cóż. Czasem musi kupić. Coś.
|