Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Shrek <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nóż do sushi...
Date: Fri, 21 May 2004 16:12:55 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: j...@p...onet.pl@131.116.254.209
Message-ID: <c8l2p7$iku$1@news.onet.pl>
References: <c8gicp$25f$1@atlantis.news.tpi.pl> <40ac859d$1_2@news.bluewin.ch>
<c8ibvb$sd8$1@nemesis.news.tpi.pl> <2...@n...onet.pl>
<4...@o...com> <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 131.116.254.209
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1085148775 19102 131.116.254.209 (21 May 2004 14:12:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 May 2004 14:12:55 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202446
Ukryj nagłówki
> Tak, generalnie rzecz biorąc jest to gotowany ryż z octem.
To cos jakby powiedziec, ze mercedes (myslac o samochodzie) to kolko z
trzema szprychami...
Owszem ryz z octem (ryzowym) jest istotnym skladnikiem, ale kwintesencja
smaku jest w dodatkach.
Jeden z
> rodzajów sushi to makizushi, ryż zawinięty w suszone wodorosty.
> Prawdopodobnie nóż służy do krojenia takiego rulonu. Im ładniej się
> przekroi, tym ładniej wygląda. :-)
Nie tu lezy "ostrze" problemu ;)
Ostry noz jest potrzebny juz do przygotowania ryby (ogolniej, tego co na
wierzchu, lub w srodku sushi). Jak to napisala p. Basset:
"a cala reszta skladnikow jak najbardziej wymaga krojenia, i to takiego,
zeby w zadnym wypadku nie zgniesc tego, co sie tnie, wiec noz musi byc
ostry, cienki, odpowiednio szeroki, elastyczny, tak, zeby przy
najlzejszym dotknieciu cial wszystko, poczynajac od suchych morszczynow,
przez surowa rybe do wielu warzyw"
Zwracam uwage na: "krojenia, i to takiego, zeby w zadnym wypadku nie
zgniesc tego, co sie tnie". Dodac tylko mozna, ze nie tylko nie mozna
"zgniesc" ale tez nie mozna "poszarpac".
Innymi slowy dydolenie tez odpada.
Problem dotyczy zwlaszcza ryb, ktore podobnie jak warzywa nie znosza
kontaktu z nozem. dlatego ciecie powinno byc szybkie, a noz ekstremalnie
ostry.
Krojenie maki to koncowy etap i do tego tez trzeba ostrego noza, ale
sushi to nie tylko maki.
Pozdr.,
Shrek
|