Data: 2004-05-21 04:54:24
Temat: Re: Nóż do sushi...
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl> Hanna Burdon wrote:
> In news:40AD09B5.BA8DCEE5@olypen.com, Magdalena Bassett wrote:
>>> Powiedzcie mi, co się kraje takimi nożami? Przecież suszi to
>>> gotowany wystygły ryż?
> Tak, generalnie rzecz biorąc jest to gotowany ryż z octem. Jeden z
> rodzajów sushi to makizushi, ryż zawinięty w suszone wodorosty.
> Prawdopodobnie nóż służy do krojenia takiego rulonu. Im ładniej się
> przekroi, tym ładniej wygląda. :-)
> http://www.rit.edu/~wri8858/741/project3/maki.html
Tak masz rację, nie pomyślałe. kiedy trzeba przeciąć taki rulon z
zimnego ryżu owiniętego wodorostami i jescze z czymś twardym w środku,
to dobry nóż się przydaje.
W takim razie wystawiam na licytację mój ukochany nóż firmy ""Alfons
Menčik Lwów-Kraków". Cena wywoławcza 199 zł. Trochę wprawdzie
wyszczerbiony, bo służył mi w dzieciństwie za miecz hoplity. Gdybym
bawił się był wtedy w samuraja, też by się pewnie nadał. ;-) W każdym
raze szczerby już zanikły od częstego ostrzenia i ostatni krajałem z nim
z powodzeniem suszi.
A jeśli kogoś nie stać, niech robi suszi innego rodzaju.
Władysław
|